Suriyeliler Ülkelerine Dönüş Yapıyor

DÖNÜŞLER HIZ KAZANDI

Suriye’de Esad rejiminin sona ermesiyle, Suriyeliler ülkelerine dönüşlerini sürdürüyor. İç savaş döneminde birçok yere iltica eden bu insanlar, sıfırdan kurdukları hayatlarını geride bırakıp ata topraklarına geri dönüyor. Türkiye’ye sığınan Suriyeliler de gönüllü dönüşlerine aralıksız devam ediyor. Türkiye’de okulların kapanması, dönüşlerin hız kazanmasına neden oldu. İçişleri Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre, normal şartlarda günde ortalama bin 300 ile bin 400 arasında olan sınır geçişleri, haziran ortasından itibaren 2 bin 500’e kadar yükseldi.

Esad rejiminin devrilmesinin ardından ülkelerine dönen Suriyelilerin sayısı 300 bine yaklaştı. 8 Aralık 2024’te Suriye’de başlayan yeni siyasi süreç, dönüşlerdeki artışı etkiliyor. Ancak, İsrail-İran arasındaki gerilimin geçici olarak geçişleri yavaşlattığı bildiriliyor; ateşkesin sağlanması ile birlikte ise hareketlilik yeniden arttı. Yetkililer, sınır kapılarının günde en fazla 3 bin kişilik geçiş kapasitesine sahip olduğunu ve kontrollerin personel ile altyapı açısından sınırlı yürütüldüğünü ifade ediyor.

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN DURUMU

AK Parti kaynakları, mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Suriyelilerin de tarım sezonunun sona ermesiyle birlikte ülkesine döneceklerini belirtiyor. Antalya, Mersin, Burdur ve Isparta’daki seralarda çalışan çok sayıda Suriyeli, sezonun bitimiyle geri dönüş hazırlıklarına başladı. Türkiye’de şu an itibarıyla kayıtlı 2 milyon 677 bin Suriyeli bulunuyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İstanbul Şişli’de Otomobil Kazası: 2 Ölü 6 Yaralı

Şişli'de ters yönde ilerleyen bir otomobil, kaldırımda yürüyen yayalara çarptı. Kazada iki kişi hayatını kaybederken, altı kişi yaralandı.

Mauro Icardi’nin Açıklamaları Gündemde Tartışma Yarattı

Galatasaray'ın yıldız oyuncusu Mauro Icardi, sosyal medya üzerinden dikkat çekici bir paylaşımda bulundu.

İçişleri Bakanı Trafik Kazasında Hayat Kaybına Dikkat Çekti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir'de aşırı hız nedeniyle motosiklete çarpan araç sürücüsünün kaza anına ait görüntülerini paylaşıp dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Bu Yıl 15 Yeni Millet Bahçesi Açıldı

Millet Bahçesi Projesi ile Türkiye genelinde bu yıl 15 yeni bahçe açıldı; toplamda 3 milyon 125 bin metrekare yeşil alan sağlandı.

İstanbul Su Doluluk Oranı Tarihinin En Düşük Seviyesinde

Megakent'i besleyen barajların doluluk oranı, son 10 yılın bu dönemine göre %17,83 ile en düşük seviyeye düştü.