Süveyda’da Çatışma, Bedevi Kabileler Hareketlendi

YENİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Suriye İçişleri Bakanlığı, Süveyda vilayetinde yeniden alevlenen çatışmaların ardından güvenlik güçlerinin bölgeye yeniden konuşlandırılacağını açıkladı. Bakanlığın kaynaklarına göre, bu karar bölge halkının yardım çağrıları üzerine alındı. Süveyda vilayeti bir kez daha çatışma alanı haline gelmiş durumda. Bölgedeki Bedevi kabileleri, Suriye ordusunun bu hafta başında geri çekilmesinin ardından, sivillere yönelik ihlallerde ve kötü muamelede bulunduğunu belirttikleri Dürzi grubu Süveyda Askeri Konseyi’ne saldırı başlattı. Bedevi kabileleri, ülkenin farklı bölgelerindeki aşiretlerden destek isteyerek çatışmalara katılmaları için çağrı yaptı. Süveyda kentinde muhabirler, dünden itibaren bölgeyi terk eden ve yanlarına alabildikleri eşyaları taşıyan çok sayıda ailenin göç ettiğini bildirdi. Bölge halkı, önümüzdeki günlerde olabilecek durumlar karşısında endişeli. Bu gelişmeler, Esad sonrası Suriye için son derece riskli bir durum olarak değerlendiriliyor.

SEFERBERLİK İLANI

Suudi Arabistan merkezli Al Hadath’ın haberine göre, Suriyeli aşiretler Bedevi gruplara yönelik olayların ardından genel seferberlik ilan etti. Doğu Suriye, Halep ve çevresinden 50 binden fazla savaşçının, Dürzi nüfusun yoğun olduğu Süveyda’ya doğru hareket ettiği bildiriliyor. Al Araby Al Jadeed’e konuşan kaynaklar ise, binlerce aşiret mensubunun konvoylar halinde Süveyda ile Dera vilayetleri arasındaki idari sınıra ulaştığını aktardı.

İSRAİL’İN STRATEJİK HAMLELERİ

İsrail’in Süveyda’daki Dürzi topluluğunu koruma iddialarının, aslında kendi güvenlik hedeflerini gerçekleştirmek için bir bahane olduğu savunuluyor. Toronto Üniversitesi’nden siyaset bilimci Cemal Mansur, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, İsrail’in güney Suriye’deki hükümet güçlerinin çekilmesini sağlamak amacıyla Dürzi savaşçılar ile hükümet birlikleri ve Bedevi kabileleri arasındaki çatışmaları bir “fırsat” olarak kullandığını belirtti. Mansur, “Dürziler İsrail için sadece faydalı bir araç” diyerek, “Bu durum, İsrail’e bölgedeki hegemonyasını yeniden pekiştirme şansı veriyor” ifadelerini kullandı. İsrail’in bu eylemlerinin, İsrail vatandaşı Dürzilerden Suriye hükümetine yönelik destek toplamış olmasının ise sadece bir “yan fayda” olduğunu vurguladı.

İSRAİL’İN HAVA SALDIRILARI

Ayrıca, İsrail daha önce Suriye hükümetinin güneyden çekilmesini sağlamak amacıyla, hükümet birliklerinin mevzilerine ve Şam’daki hedeflere hava saldırıları düzenlemişti. İsrail, Suriye’nin güneyinde hükümet varlığına izin vermeyeceğini vurgulamaya devam ediyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

20 Yıllık Kayıp Gülcan Yazıcı Dosyasında 3 Gözaltı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Bafra Cumhuriyet Başsavcılığı çalışmaları sonucu 2006'dan beri faili meçhul kalan bir cesedin 20 yıldır kayıp aranan Gülcan Yazıcı'ya ait olduğunu duyurdu. Ceset kimliği belirlenemediği için kimsesizler mezarlığına defnedilmişti.

SelçukSports Sahibinin İfadesi Ortaya Çıktı

Selçuk Yılmaz, Süper Lig maçlarını yasa dışı yayınlayan SelçukSports'un sahibi olarak Denizli'de yakalandı ve tutuklandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ve MİT, ortak operasyon düzenledi.

Kılıçdaroğlu Salı Günü Grup Toplantısı Yapacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önümüzdeki salı günü TBMM'deki grup toplantısında konuşacak ve Parti Meclisi 11 Haziran Perşembe günü toplanacak. Parti Sözcüsü Müslim Sarı bu takvimi duyurdu.

Erdoğan: CHP’deki Koltuk Kavgası İç Mesele

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'deki mutlak butlan kararı sonrası başlayan tartışmaların partinin iç meselesi olduğunu söyledi. Beştepe'deki yenilenebilir enerji yatırımları töreninde konuşan Erdoğan, muhalefetin gündeminde koltuk kavgası olduğunu ifade etti.

Özkan Yalım Ek İfadesinde Şahit Olmadı

Eski Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, iki ay önce yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Şimdi etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak ek ifade verdi.