TBMM Vergi Teklifindeki Önemli Değişiklikler Görüşüldü

TBMM Genel Kurulunda, vergi düzenlemelerini içeren ve 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında görüşmeler sona erdi. Teklif üzerine söz alan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Harçlar Kanunu’nun adalet anlayışı çerçevesinde gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Kalaycı, kanun teklifi ile SGK prim oranının tüm sigortalılar için 1 puan artırıldığını, prime esas kazanç üst sınırının ise asgari ücretin 7,5 katından 9 katına çıkarılacağını belirtti. Kalaycı, “Borçlanma prim oranları, doğum hariç, yüzde 32’den yüzde 45’e çıkarılmakta. Durdurulan Bağ-Kur sigortalılık sürelerinin ihya prim oranı da yüzde 34,75’ten yüzde 45’e yükseltilmektedir” şeklinde bilgi verdi.

MALİYETİN ADİL DAĞILIMI

Esnafın zaten mevcutta prim borçlarını ödeyemediğine dikkat çeken Kalaycı, durdurulan Bağ-Kur sigortalılık sürelerinin ihyasında cari prim oranı yerine yüzde 45 oranı uygulanmasının esnafın borç yükünü artıracak bir durum olduğunu ifade etti. Kalaycı, vergi politikasının temel amacının devlete gelir sağlarken vergi yükünün toplum kesimleri arasında “adaletli dağıtılması” olduğunu belirtti. Türkiye’nin karmaşık ve sürekli değişen vergi sistemini eleştiren Kalaycı, “Vergi mevzuatında yapılan sürekli değişiklikler mükelleflerin uyum sağlamasını zorlaştırıyor” dedi.

DÜZENLEMEYE TEPKİLER

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, önerilen düzenlemelerin adaletsiz olduğunu savundu. Teklifin “hayal kırıklığı” yarattığını belirten Kaya, “Bu teklif vergi adaletinden uzak, emekliye ve dar gelirliye bir kez daha yük getirmiştir” ifadelerini kullandı. Kaya, iktidarın yaklaşık 300 milyar liralık kaynak elde etmeyi hedeflediğine vurgu yaparak, bu kaynağın nasıl kullanılacağını açıklanmamasını eleştirdi.

DEM Parti Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, her vergi teklifiyle birlikte vergi reformuna dair adım atılıp atılmayacağına dair umutlu olduklarını ancak her defasında hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti. Oluç, “Bu vergi paketleri, sıkıntılı ve sorunları aşacak özellikleri taşımıyor” dedi. CHP İzmir Milletvekili Ümit Özlale ise, ortaya konan yasa tasarısının maliye politikasının “üzücü” halde olduğunu savunarak, “46 sayfalık vergi muafiyeti ve istisna içeren düzenlemelerde asgari ücretlinin kira gelirinin borcunu artırmayı hedefleyen unsurlar yer alıyor” diye konuştu.

KANUN TEKLİFİNE YENİ DÜZENLEMELER

Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, vergi dışında kalan alanların kapsam içine alınarak, bazı istisnaların kaldırılacağını ve vergi adaletinin sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti. Altınsoy, “Vergi uzmanlarının önerileri doğrultusunda; taşınmaz alım-satımlarında beyanı artıracak önlemler alınacak” dedi.

YENİ UYGULAMALAR

Takip eden düzenlemelerle birlikte kurumlar vergisi kanununda yapılan değişiklikler ile dernek ve vakıfların belli gelirlerinin iktisadi işletme sayılmaması uygulaması 31 Aralık 2035’e kadar uzatılıyor. Teklif ayrıca, Türkiye’de yapılacak büyük spor organizasyonları için vergi muafiyetleri sağlayarak ilgili gelirlerin tevkifat yoluyla alınacak vergilerden muaf olmasını sağlamayı hedefliyor.

PRİME ESAS KAZANÇ SINIRI

Kamuoyuna sunulan teklifte, prime esas kazanç üst sınırı mevcut 7,5 kat seviyesinden 9 kata çıkarılıyor. Diğer maddelerle birlikte, KDV istisnalarının genişletilmesi ve ikinci el araç satışlarındaki harç istisnalarının kaldırılması gibi düzenlemeler de yer alıyor. Her iki grup arasında birçok değişiklik yapılması gündemde.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından, Genel Kurulda birinci bölüm üzerinde görüşmelere geçildi.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Duran Aynı İddialara Yanıt Verdi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik bazı iddiaların asılsız olduğunu ve Erdoğan'ın bu konularla ilgisinin bulunmadığını açıkladı.

Destici: Asgari Ücret Yüzde 50 Artmalıdır

Büyük Birlik Partisi'nin lideri Mustafa Destici, asgari ücrete en az yüzde 50 zam yapılması gerektiğini, 2025'te zam oranının yetersiz kaldığını ifade etti.

Louvre Müzesinde Su Sızıntısı Nadir Kitapları Hasara Uğrattı

Fransa'nın Louvre Müzesi'nde yaşanan su sızıntısı, Mısır antik eserler bölümündeki 400'e yakın nadir kitabı zarar verdi.

Suriye Uyruklu Çocuk Reyhanlı’da Bulundu

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 2 gündür kayıp olan 10 yaşındaki A.A, baraj kıyısında yaralı halde bulundu. Çocuk hastaneye sevk edilirken, dayısı gözaltına alındı.

İzmir Selçuk’ta 3.5 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

İzmir'in Selçuk ilçesinde bir deprem kaydedildi; sarsıntı büyüklüğü 3.5 olarak belirlendi.