ABD’NİN POLİTİKALARI VE SDG ÜZERİNE AÇIKLAMALAR
ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, SDG’nin YPG ve PKK ile ilişkisini vurgulayarak, “Onlara bağımsız devlet kurma borcumuz yok. Özgür bir Kürdistan olmayacak, özgür bir SDG devleti olmayacak” şeklinde açıklamalarda bulundu. Barrack, CNN Türk’ün yönelttiği sorulara yanıt vererek, SDG ile ilgili görüşlerini paylaştı.
SDG VE YPG ARASINDAKİ BAĞLAR
Barrack, “Biz kimseye hiçbir şey dikte etmiyoruz. SDG dediğiniz YPG’dir, YPG de PKK’dır. PKK bugün silah bırakmaya başladı. PKK-Türkiye çıkmazı gerçekten karmaşık bir konu” diyerek, SDG’nin YPG aracılığıyla PKK ile olan bağlantısını ortaya koydu. YPG’nin, PKK’dan türediğini ve ABD’nin DEAŞ’a karşı onlarla birlikte mücadele ettiğini ifade etti.
EKSİK MUTABAKATLAR VE GELECEK
Mart ayında imzalanan bir anlaşmanın işe yaramadığını belirten Barrack, “Neden işe yaramadı? Çünkü herkes ayrıntılar belli olmadan acele bir mutabakata vardı” dedi. Şimdi, ayrıntıların netleştirilmesi gerektiğini ve SDG’nin ABD’ye karşı hissettiği borç hissini sorguladı. ABD’nin, “Size makul davranma konusunda borcumuz var ama siz makul olmazsanız başka alternatifler gündeme gelir” mesajını verdiği bildirildi.