Türkiye’de trafik kaydı bulunan araç sayısı 34 milyona yaklaşırken, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yeni halkı trafik sigortası genelgesi 1 Ocak 2026 itibarıyla uygulanmaya başlayacak.
TRAFİK SİGORTASINDA PRİM TARİFELERİ YENİLENİYOR
Milyonlarca sürücüyü etkileyecek bu düzenleme ile trafik sigortasındaki prim tarifeleri ve basamak sistemi tamamen değişiyor. Hasarsız sürücüler, yeni araç alımlarında ne gibi değişikliklerle karşılaşacak?
Yeni uygulama ile hasarsızlık basamakları artık sürücünün kendisine bağlı hale gelecek. Yani yıllardır 8’inci basamakta bulunan bir sürücü, yeni bir araç aldığında aynı basamaktan işlem görecek. Sürekli trafik kazası yapan ve 0 veya 1’inci basamakta bulunan sürücüler de yeni araç alarak avantaj elde edemeyecek.
ADELET YERİNE GELSİN
Sektör temsilcileri, mevcut sistemde uzun zamandır eleştirilen adaletsizliğin sona erdiğine dikkat çekiyor. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Sigorta Komisyon Başkanı Turusan Bağcı, yapılan düzenlemenin iyi sürücüleri koruyacağını belirterek, “İstanbul’da 5 yıl ve üzeri hasarsız bir sürücü bugün yaklaşık 7 bin 500 lira prim ödüyor. Ancak ikinci bir araç aldığında 4’üncü basamaktan işlem görerek 15 bin lirayı aşan primle karşılaşıyordu.” ifadelerini kullandı.
then "Add to Home Screen"