ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İran’a silah satmayacağını taahhüt ettiğini açıkladı. Trump, bu taahhüdün kendi yaptığı iyiliklere dayandığını ifade etti. Putin’in ise Ukrayna savaşına rağmen bu sözü verdiğini aktardı.
ÇİN LİDERİNİN TAAHHÜDÜ
Trump, Şi Cinping ile Pekin’de görüştüğünü belirtti. Çin lideri, İran’a hiçbir koşulda silah vermeyeceğini söyledi. Bu karar Çinli şirketler için de geçerli olacak. Trump, ilişkilerini göz önüne alarak sözüne güvendiğini ifade etti. Ayrıca kendisinin de büyük iyilikler yaptığını ekledi.
RUSYA'NIN TUTUMU
Trump, Putin’in İran’a silah satmayacağını açıkladı. Putin bu sözü Ukrayna’daki savaşa rağmen verdi. Trump, Putin’in NATO ülkelerine silah sattığını bildiğini söyledi. Bu değerlendirmeyi sosyal medyada paylaştı.
NATO VE İRAN VURGUSU
Trump, NATO ülkelerinin tam fiyat ödediğini belirtti. Silahların nasıl dağıtıldığına dair bilgisi olmadığını söyledi. İki büyük ülkenin İran’a silah satışına dahil olmadığını düşünüyor. Eğer olsalardı bunun çıkarlarına olmayacağını ifade etti. Bu durumun onlar için çok kötü olacağını vurguladı.