Trump, Cumhuriyetçilerin İki Kritik Avantajını Kaybetti

Donald Trump’ın siyasi itibarı şu sıralar o kadar zayıf ki Cumhuriyetçi Parti’nin neredeyse her zaman avantajlı olduğu iki büyük konudaki üstünlüğünü çarçur etti: ekonomi ve ulusal güvenlik. Bu hafta yayımlanan bir anket, Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin “savaş, dış çatışmalar ve terörizm” konusunda neredeyse başa baş olduğunu gösterdi. 2024 seçimlerinin ardından bu konuda Cumhuriyetçiler 11 puan öndeydi; bugün ise Amerikalı yetişkinlerin yüzde 37’si Demokratların daha iyi bir yaklaşım sergilediğini düşünürken, bu oran Cumhuriyetçiler için yüzde 36’da kaldı.

ULUSAL GÜVENLİKTE TARİHİ EŞİTLİK

Birkaç hafta önce yapılan bir başka ankette de benzer bir tablo ortaya çıktı. Ulusal güvenlik konusunda kayıtlı seçmenlerin yüzde 50’si Cumhuriyetçileri, yüzde 48’i Demokratları tercih etti. Ocak ayında, İran savaşından önce bu fark Cumhuriyetçiler lehine 12 puan düzeyindeydi. Her iki anket sonucu da hata payı sınırları içinde yer alsa da, rakamların bu kadar yakın olması neredeyse hiç görülmemiş bir durum. Terörizm ve ulusal güvenlik konularında düzenli olarak yapılan anketlerde, İran savaşına kadar Demokratlar Cumhuriyetçilere hiçbir zaman çift haneli farkla yaklaşamamıştı. Gallup’un “uluslararası terörizm ve askeri tehditler” konusundaki verileri de Cumhuriyetçiler lehine çok daha eşitsiz bir dağılım sergiliyor. 11 Eylül sonrasından bu yana yapılan 22 ayrı ankette Demokratlar yalnızca bir kez öne geçebildi; o da 2007 yılındaydı.

EKONOMİDE DEMOKRATLARIN REKOR ÇIKIŞI

Ekonomi cephesinde ise durum daha da dikkat çekici. En son yapılan ankette Demokratlar ekonomi konusunda 9 puanlık farkla yüzde 54’e karşı yüzde 45 önde görünüyor. Bu, 2006’dan bu yana Demokratların ekonomi konusunda yakaladığı en büyük avantaj. Nisan ayında ekonomi konusunda öne geçmeleri ise 2008 finansal krizinden bu yana ilk kez gerçekleşmişti. O kriz, George W. Bush döneminde başlamış ve Cumhuriyetçilerin ekonomi konusundaki üstünlüğünü uzun süre pekiştirmişti. Mayıs ayında yapılan bir başka ankette yetişkinlerin yüzde 35’i ekonomide Demokratları, yüzde 33’ü Cumhuriyetçileri tercih etti. Kongre üyeleri karşılaştırmalı olarak yapılan önceki anketlerde Cumhuriyetçilerin bu soruda son kez geride kaldığı yıl 2009 olarak kayıtlara geçmişti.

TRUMP'IN HESAP HATASI

Her iki alandaki sayılar, Trump’ın İran savaşını başlatmanın getireceği olumsuz sonuçları büyük ölçüde yanlış hesapladığını gösteriyor. Küresel tarifeler gibi tartışmalı politikalar da bu tabloyu derinleştirdi. Tarifeleri devreye alarak Trump, ekonomik görünümün her ne olursa olsun sorumluluğunu fiilen üzerine almış oldu. Ardından Amerikalıların enflasyon endişelerine yönelik sorumluluk almaktan kaçınarak olumsuz kamuoyu algısını daha da güçlendirdi. Temmuz ayında ekonomide 23 bin kişilik iş kaybı yaşanması, durgun tabloyu daha da belirginleştirdi.

Amerikalılar Demokratlara da gönülden bağlı değil; anketlerde mavi tarafın popülaritesi oldukça düşük seyrediyor. Buna rağmen Demokratların ekonomi konusunda öne geçmiş görünmesi tek başına önemli bir gösterge. Ulusal güvenlik rakamları ise daha da çarpıcı; çünkü Demokratlar bu konuda Cumhuriyetçilerle nadiren rekabet edebiliyor. Eğitim ve sağlık hizmetlerinde neredeyse her zaman Demokratlar öne çıkarken, ulusal güvenlik ve toprağı savunma konuları geleneksel olarak Cumhuriyetçilerin tartışmasız sahası olmuştur. Bush’un Orta Doğu’da başlattığı ve zamanla oldukça sevilmeyen savaşlar sırasında bile bu üstünlük korunmuştu. Trump ise İran savaşını öylesine kötü yönetti ki Amerikalılar, Cumhuriyetçilerin kendi sahasında Demokratları artık eşit seviyede görüyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Trump İran’dan Tazminat İstedi

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın son 5 aydaki askeri kayıpları için talep ettiği tazminata karşılık kendisinin de İran'dan tazminat istediğini duyurdu. Sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, çatışmanın İran'ın nükleer silaha sahip olmaması gerekçesiyle başlatıldığını hatırlattı.

Seda Dilber, Etimesgut Belediye Başkan Vekili Seçildi

Ankara Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu'nun tutuklanarak görevden uzaklaştırılmasının ardından belediye meclisinde başkan vekili seçimi tamamlandı. Seçimde Yeni Parti'nin adayı Mehmet Özdemir ile CHP'nin adayı Seda Dilber yarıştı.

TMSF, Özkan Yalım’ın Araçlarını Satışa Koydu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Uşak Belediyesi'ne yönelik rüşvet ve usulsüzlük operasyonu kapsamında tutuklanan Belediye Başkanı Özkan Yalım'ın şirketlerine ait araçları satışa çıkardı. TMSF'nin yayımladığı ilanlarda lüks ciplerden kamyonlara kadar toplam 21 araç listelendi.

TBMM’de Terörsüz Türkiye Teklifi Görüşülüyor

TBMM Genel Kurulu, Terörsüz Türkiye sürecini yasal zemine oturtacak Çerçeve Yasa teklifinin görüşmeleri için bugün Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Açılışta 20 milletvekiline gündem dışı söz veren Adan, oturumun ana gündemini Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi olarak belirledi.

Meteoroloji, 30 İl İçin Sağanak Uyarısı Verdi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yeni haftanın hava durumu raporunu yayımladı ve eyyam-ı bahur sıcaklıklarının ülke genelinde etkisini sürdüreceğini bildirdi. Samsun için sarı kod uyarısı verilirken 30 ilde gök gürültülü sağanak yağış beklendiği açıklandı.