TRUMP’IN ERDOĞAN’A ÖVGÜSÜ
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in Kanal 12 televizyonuna verdiği röportajda Gazze’ye yönelik ateşkes planına dair önemli açıklamalar yaptı. CumhurbPresident Recep Tayyip Erdoğan’ı övgüyle anan Trump, “Erdoğan benim arkadaşım, Gazze için çok yardımcı oldu. Sert bir adam ama mükemmel bir dost” sözlerini kullandı. Ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ateşkes planını kabul etmesinin arka planına değinerek, “Netanyahu’ya bu plan senin şansın dedim. O da kabul etti. Çünkü başka seçeneği yoktu. Benimle çalışıyorsan kabul etmek zorundasın” ifadesini aktardı.
ULUSLARARASI DESTEK ORTADAN KALKTI
Trump, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları sonucunda uluslararası destek kaybettiğini vurguladı ve “Bu desteği ben geri getireceğim” dedi. Başkanın bu açıklamaları, bölgedeki dinamikleri değiştirme potansiyeline işaret ediyor.
ERDOĞAN’IN DİPLOMATİK ROLÜ
ABD merkezli Axios’un haberine göre, Trump geçtiğimiz Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yaptı. Bu görüşmede Trump, Erdoğan’dan Hamas’ın ateşkes planını reddetmemesi konusunda destek istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas üzerindeki diplomatik etkisi, ateşkes sürecinde hayati bir öneme sahip. Erdoğan’ın destekleyici açıklamaları ise bölgesel barış için yapılan yapıcı bir adım olarak öne çıkıyor.