ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yaptırımlarda gevşeme ve dondurulmuş fonların serbest bırakılması konusunda son bir anlaşma yapmak istiyor, ancak bunun için Tahran’ın nükleer meselede “somut ilerleme” göstermesi gerektiğini belirtti. ABD’li bir yetkili, aracılar aracılığıyla iki ülkenin müzakere masasına dönmesi için olumlu ve yapıcı görüşmeler yapıldığını ifade etti, ancak nükleer konular ele alınmadan bir anlaşmanın olmayacağını vurguladı. Trump, Cumartesi günü İran’ın Hürmüz Boğazı’nı yeniden açma teklifini “kabul edilemez” olarak nitelendirerek reddetti. Pazar günü Axios’a verdiği demeçte, bu hafta İran ile daha fazla görüşme beklediğini söyledi.
GÖRÜŞMELERİN YÜKSELEN TEMASI
ABD tarafında özel elçi Steve Witkoff, Jared Kushner, Başkan Yardımcısı JD Vance ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun müzakerelere liderlik ettiği aktarıldı. Trump, “Bir anlaşma yapmak istiyorlar, ama benim yapmak istediğim anlaşma değil,” dedi. “Bu, belki bir yıl önce üzerinde anlaşabileceğimiz bir şeydi. Onlar elini fazla oynadı.” Yetkili, İran’ın nükleer konularda esnek olduğunu gösterdiğini, ancak her iki tarafın taahhütlerin zamanlaması konusunda uzlaşıya varamadığını belirtti.
İRAN'IN TEKLİFİNE ŞÜPHELER
ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Mike Waltz, Pazar günü Trump’ın teklifi reddetmesinin sebebinin İran’ın iyi niyetle müzakere etmediği inancı olduğunu, Tahran’ın “her şeyi peşin istediğini” vurguladı. Waltz, “Sonuç olarak, her şeyi peşin istediler ve ardından konuşacaklarına dair bir söz verdiler,” dedi. NBC’nin “Meet the Press” programında ise Trump’ın İran teklifine güven duymamasının “mantıklı” olduğunu ifade etti. Tahran’ın son teklifini “kabul edilemez” bir şey olarak değerlendirdi.
ABD'NİN ŞÜPHELİ TUTUMU
ABD yetkilisi, İran’ın ABD-İran arasında Temmuz ayında varılan mutabakatı ihlal etmesi nedeniyle, ülkenin vaatlerine karşı şüpheci olduklarını yineledi. Bu ihlalin, ticari gemilere ateş açılmasıyla gerçekleştiği belirtildi.