Trump, Kanada Hakkında Yanlış Bilgiler Yaymaya Devam Ediyor

Başkan Donald Trump, Kanada’yı gerçekler yerine kurgu ile eleştirmeye devam ediyor. Kanada ile olan ticaret savaşında, bu hafta yeniden alevlenen Trump’ın komşusuna yönelik eleştirileri yalanlarla dolu. Söz konusu iddialar, ya bir gerçeği çarpıtıyor ya da tamamen uydurma. Trump, Kanada halkının 51. ABD eyaleti olma fikrini benimsediğini iddia etti, ancak bu görüş Kanada’da son derece olumsuz karşılanıyor. Ayrıca, Kanada’nın dünyanın en yüksek gümrük tarifelerine sahip olduğunu, oysa gerçekte sıralamalarda düşük bir yerde bulunduğunu ve ABD bankalarının Kanada’da faaliyet göstermesinin yasaklandığını, halbuki birden fazla ABD bankasının Kanada’da faaliyet gösterdiğini öne sürdü. Buna ek olarak, Kanada’nın ABD tarım ürünlerini kabul etmediğini iddia etti, oysa Kanada, bu ürünlerin en büyük ikinci alıcısı. Trump, sosyal medya paylaşımlarında da Kanada hakkında yanlış bilgiler verdi.

KANADA'DA İŞSİZLİK ORANI

Trump, sosyal medya üzerinden paylaştığı bir gönderide, “Kanada’nın işsizlik oranı şu anda %10 ve hızla artıyor.” dedi. Ancak, bu bilgi tamamen yanlıştı. Kanada’nın işsizlik oranı Temmuz ayında %6.4’e düştü ve bu, üst üste üçüncü ayda bir azalma gösteriyor. Eğer Kanada’nın işsizlik oranı, ABD’nin hesaplama yöntemiyle hesaplanırsa, bu oran yaklaşık bir puan daha düşer.

TİCARET İLİŞKİLERİ

Bir başka gönderisinde, Trump “Onlar kendilerini haklı görüyor, ama biz Kanada’ya ihtiyaç duymuyoruz, onlar bize ihtiyaç duyuyor!” iddiasında bulundu. Kanada’nın ABD’ye olan ekonomik bağımlılığı tartışmasızdır, ancak Trump’ın “yüzde 95” ifadesi için bir dayanak yok. 2025 yılında Kanada’nın ABD’ye yaptığı mal ihracatının oranı %72 civarındaydı ki bu da son yılların en düşük seviyesidir.

ALÜMİNYUM İHTİYACI

Trump, “Bu ülkede alüminyuma ihtiyacımız var, ama bunu Kanada’dan alıyoruz.” dedi. Kanada’nın, ABD’nin alüminyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşıladığı biliniyor.

Trump, "Kanada'nın çiftçilerimize ve tarım ürünlerimize uyguladığı yüksek tarifeler hayatı imkansız hale getiriyor." ifadelerini kullandı. Ancak, ABD'nin Kanada ile tarımsal ticareti çoğunlukla gümrüksüz. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, ABD'nin Kanada'ya yaptığı tarımsal ihracatın yaklaşık %97'si gümrüksüz. TİCARET AÇIĞI

Aslında, ABD’nin Kanada ile olan ticaret açığı, büyük ölçüde Kanada’nın enerji ithalatından kaynaklanıyor. 2025 yılında ABD, günde 3.9 milyon varil Kanada ham petrolü ithal etti. Ayrıca, Trump’ın sıklıkla belirttiği $60 milyar ticaret açığı, sadece mal ticareti üzerinden hesaplanıyor ve hizmet ticareti göz önünde bulundurulduğunda bu rakam daha düşük.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Adıyaman’da 4,2 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

Adıyaman'ın Sincik ilçesinde 21.43'te 4.2 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, sarsıntı 7 kilometre derinlikte gerçekleşti.

YPG, Suriye Devlet Kurumlarına Entegre Oldu

Terör örgütü SDG/YPG elebaşı Mazlum Abdi, örgütün feshedildiğini ve Suriye Devlet Kurumlarına tamamen entegre edildiğini açıkladı. Bu durum, bölgedeki dengeleri etkileyebilir.

Dolly Parton 80 Yaşında Hayatını Kaybetti

ABD'de country müziğinin en büyük isimlerinden biri olan Dolly Parton, 80 yaşında hayatını kaybetti. Parton'un ölümünü yeğeni Brian Seaver, Instagram'dan yaptığı bir açıklama ile duyurdu.

Hasan İ., 242. İntihar Girişiminde Bulundu

Hakkari'nin Şemdinli ilçe merkezindeki 7 katlı bir binanın çatısında bir kişi bulundu. Vatandaşlar durumu hemen polis, itfaiye ve sağlık ekiplerine bildirdi.

Üsküdar Belediyesi’nde Başkan Vekilliği Seçimi Durduruldu

İstanbul 2. İdare Mahkemesi, AK Parti'nin itirazı üzerine Üsküdar Belediyesi'ndeki başkan vekilliği seçiminde yürütmeyi durdurdu. Mahkeme, oy sayımında usulsüzlük yapıldığını ve seçim güvenliğinin ihlal edildiğini belirtti.