PUTİN’DEN ATEŞKES AÇIKLAMASI VE GÖRÜŞME TEKLİFİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşındaki üçüncü ateşkes açıklamasını yaparken, 15 Mayıs’ta İstanbul’da Ukrayna ile ön koşulsuz doğrudan görüşme teklifi gerçekleştirdi. ABD Başkanı Donald Trump, bu duruma ilişkin sosyal medya platformu Truth Social üzerinden değerlendirme yaptı. Trump, “Rusya ve Ukrayna için muhtemelen çok büyük bir gün! Bu bitmek tükenmek bilmeyen ‘kan gölü’ umarız ki sona ererken kurtarılacak yüz binlerce hayatı düşünün” ifadelerini kullandı. “Bu tamamen yeni, çok daha iyi bir dünya olacak” diyen Trump, her iki tarafla çalışmaya devam edeceğini vurguladı ve “ABD bunun yerine yeniden inşa ve ticarete odaklanmak istiyor. Büyük bir hafta yaklaşıyor” şeklinde konuştu.
KİEV’DE HAVA SALDIRISI VE SAVUNMA ÇABALARI
Diğer yandan, Rusya’nın 9 Mayıs “Zafer Günü” nedeniyle ilan ettiği geçici ateşkes sona erdi ve Ukrayna, Rusya’nın yeniden saldırı düzenlediğini bildirdi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Ukrayna’nın hava savunma sistemlerinin Rusya’nın Kiev’e yönelik hava saldırısını geri püskürtmeye çalıştığını aktardı. Saldırı, Putin’in Ukrayna ile 15 Mayıs’ta İstanbul’da doğrudan görüşmeler yapma teklifinden saatler sonra gerçekleşti. Reuters’a konuşan görgü tanıkları, Kiev’de hava savunma sistemlerinin çalıştığını gösteren patlama sesleri duyulduğunu bildirdi.
PUTİN’İN ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da düzenlenen basın toplantısında, “Ukrayna’da üçüncü kez ateşkes ilan ediyoruz” açıklamasında bulundu. Ayrıca, Ukrayna ile 15 Mayıs’ta İstanbul’da ön koşulsuz doğrudan görüşmelerin yeniden başlatılmasını önermişti. Türkiye’nin Rusya-Ukrayna müzakerelerindeki rolüne dikkat çeken Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti. “Yarın Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşmemiz var. Kendisinden Türkiye’de müzakerelerin yapılması için böyle bir fırsat sağlamasını rica ediyorum. Ukrayna’da barış arayışına katkıda bulunma isteğini teyit etmesini umuyorum. Ukrayna ile ciddi müzakereler yapmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.