ABD Başkanı Donald Trump, Teksas’a gitmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Trump, Ortadoğu’daki gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Türkiye Suudi Arabistan’a yardım etmek istiyor. Bence bu harika.” dedi. Bu açıklama, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında Mekke Savunma İttifakı çerçevesinde savunma ve güvenlik alanındaki temasların arttığı bir dönemde yapıldı.
MEKKE SAVUNMA İTTİFAKI’NDA GÖRÜŞMELER YAPILDI
Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Riyad’da Mekke Savunma İttifakı Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi toplantısına katıldı. Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada, kolektif savunma taahhütlerinin fiilen hayata geçirilmesi için hemen harekete geçilmesi kararlaştırıldı.
ASKERİ GÜÇ VE KABİLİYETLERİN SAĞLANMASI
Tarafların üzerinde mutabık kaldığı askeri güç ve kabiliyetlerin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınacağı belirtildi. Bu adımlar, onaylanan düzenlemeler ve taraf ülkelerin ulusal mevzuatları doğrultusunda gerçekleştirilecek. İttifakın hazırlık durumu ve askeri entegrasyonunun güçlendirilmesi, tehditlere karşı ortak hareket etme kapasitesinin artırılmasını hedefliyor.