Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky’nin önceki gün yaptığı açıklamaya göre, Başkan Donald Trump, Ukrayna’nın Patriot füzeleri üretmesine izin verip vermediği konusunda net bir yanıt vermedi. İki lider, bu hafta New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında bir araya geldi. Zelensky, Trump ile yaptığı görüşmede Ukrayna’nın Patriot füzelerini üretmek için lisans alacağını duyurduğunu belirtti. Ancak Trump, Ukrayna ve Rusya’nın çatışmayı sona erdirmek için bir anlaşma yapması gerektiği yönündeki açıklamalarına odaklandı.
TRUMP'IN AÇIKLAMALARI
Trump, görüşmede Patriot füzeleri hakkında konuştuklarını doğruladı fakat bu konunun ötesine geçerek, iki ülkenin barış yapmasını istedi. Beyaz Saray’dan gelen bilgilere göre, Trump, “Çok farklı konuları konuştuk ve bunların çoğunda güçlü bir mutabakat sağladık,” dedi. Ayrıca, “Onun Putin ile bir anlaşma yapmasını istiyorum,” şeklinde ekledi.
UKRAYNA'NIN SAVUNMA İHTİYACI
Patriot interceptorleri, balistik füzeleri etkisiz hale getirebilen nadir silahlardan biri olarak biliniyor. Ancak son dönemde yaşanan küresel tedarik sıkıntısı, birçok ülkenin savunma sistemlerini güçlendirme çabalarına neden oldu ve bu durum Ukrayna’nın tedarikini ciddi şekilde etkiledi. Zelensky, ABD’nin Ukrayna’ya bu interceptorleri üretme izni vermesi için uzun süredir baskı yapıyor.
PUTİN'E YÖNELİK ELEŞTİRİLER
BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Zelensky, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i “sıfır numaralı hasta” olarak nitelendirerek, Putin’in daha fazla hareket özgürlüğüne sahip olmasının dünyayı daha tehlikeli hale getirdiğini ifade etti. Son günlerde Rusya’nın saldırıları artarken, Ukrayna bu saldırılara karşı savunma yapmakta zorlanıyor. Cuma günü, Kiev’de düzenlenen gün ortası insansız hava aracı saldırılarında yedi kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.