TÜKETİCİ ŞİKAYETLERİ ARTTI
Tüketici şikayetleri, özellikle cayma hakkının kullandırılmaması ve bedel iadesinin gerçekleştirilememesi gibi konular üzerine yoğunlaştı. Ticaret Bakanlığı, yaz dönemi boyunca tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla turizm sektörünü sıkı bir şekilde takip ediyor. Haksız uygulamalar ve yanıltıcı tanıtımlar sebebiyle tüketici mağduriyetlerine yol açan turizm işletmelerine bu dönemde yaklaşık 138,1 milyon lira idari para cezası uygulandı.
Bu dönemde, tatil amaçlı sözleşmelerle ilgili olarak 32 firma denetlendi. Denetlenen firmalardan 22’si paket tur, 10’u ise devre mülk sözleşmeleri kapsamında incelendi. Bu süreçte, 11 firma hakkında Bakanlık müfettişleri tarafından hazırlanan 8 soruşturma raporu, Cumhuriyet Başsavcılıklarına iletildi. Bakanlık ekipleri, paket tur sözleşmeleri açısından 21 firmanın yaklaşık 31 milyon lira, devre tatil sözleşmeleri kapsamında da 9 firmanın yaklaşık 102 milyon lira idari para cezasına çarptırılmasına karar verdi. Böylece, toplam 30 firmaya 133 milyon lira ceza uygulandı.
CAYMA HAKKINDA YAŞANAN SORUNLAR
Bu dönemde, tatil sözleşmelerine dair tüketici şikayetlerinin büyük bir kısmı, cayma hakkının kullandırılmaması, cayma hakkı kullanılmış olmasına rağmen bedel iadesinin yapılmaması veya bedelin kesintili olarak iade edilmesi gibi sorunlar üzerinde yoğunlaştı. Paket tur satın alan tüketiciler, yaptıkları sözleşme fesihlerinde ya da firmaların gerçekleştirdiği iptallerde tur bedelini yasal süresi içinde alamama gibi sorunlar yaşadı. Ayrıca, paket turların başlamasına birkaç gün kala katılımcı sayısının yeterli bulunmadığı gerekçesiyle iptaller gerçekleştirildi.
Reklam Kurulu, sektördeki reklam ve tanıtımları incelemek amacıyla 24 dosya üzerinde çalışma gerçekleştirdi. Bu incelemeler, otel, pansiyon gibi turizm işletmeleri, seyahat acenteleri, çevrim içi platformlar, hava yolu şirketleri ve araç kiralama firmalarını kapsadı.
Yürütülen incelemelerde, 8 dosya için idari para cezası ve durdurma cezası, 10 dosya için durdurma cezası ve 3 dosya için de erişim engeli kararı uygulandı. Kurul, turizm sektörüne yönelik olarak toplamda 5 milyon 77 bin 455 lira tutarında idari para cezası uyguladı.
Reklam Kurulu’nun gündemine gelen aykırılıklar arasında, herhangi bir işletmenin mevcut olmamasına rağmen tüketicilere turizm hizmetleri sunduğu algısı yaratılarak yapılan yanıltıcı tanıtımlar, seyahat acentelerinin vaatlerinin yerine getirilmemesi ve hukuki olarak geçerli olmayan kurasız hac faaliyetlerine dair yanıltıcı tanıtımlar dikkat çekti.
then "Add to Home Screen"