Türk Savunma Sanayi Hızla Gelişiyor

TÜRKİYE’NİN SAVUNMA ALANINDAKİ GÜÇLENMESİ

Türkiye, son 20 yıl içinde yerli ve milli savunma araçlarını üreterek önemli bir ilerleme kaydediyor. Bu araçlar, savunma ve güvenlik stratejilerinde kritik bir rol üstlenirken, dış alımlar da bu stratejiyi güçlendiriyor. Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN geliştirilirken, hava filosu yeni satın almalarla genişletme aşamasında.

Almanya’daki yeni Hristiyan Demokrat-Sosyal Demokrat (CDU-SPD) koalisyon hükümetinin Türkiye’ye savaş uçağı ihracatına onay verme hazırlıkları yaptığı iddia edildi. Bu durum, Başbakan Friedrich Merz’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından GBTH gazetesine yansıdı.

TÜRKİYE’YE UÇAK SATIŞI PLANI

İngiltere’nin önderlik yaptığı projeyle Türkiye’ye yaklaşık 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı satışının planlandığı belirtiliyor. Bu satışın gerçekleşmesi için Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere’den oluşan Eurofighter konsorsiyumunun tüm üyelerinin onayı gerekiyor. Almanya’daki yeni hükümetin projeye daha esnek bir yaklaşım benimsediği ifade ediliyor.

Savunma sitesi Army Recognition’un raporuna göre, “Almanya’nın Türkiye’ye Eurofighter Typhoon satışına yeşil ışık yakması, Avrupa savunma politikası ve bölgesel güç dengelerinde köklü bir yeniden hizalanmayı temsil ediyor.” ifadesine yer verildi. Eurofighter Typhoon, Türkiye’nin hava gücü stratejisinin merkezi konumda, gelişmiş radar ve manevra kabiliyetiyle öne çıkıyor.

Berlin’deki savunma kaynakları, yeni koalisyonun silah ihracatında daha az kısıtlayıcı bir tutum benimseyeceğini belirtiyor. Başbakan Merz, NATO’da Türkiye’yi “önemli bir müttefik” olarak tanıdığını açıkladı. Türkiye’nin Eurofighter’larla ilgisi, ABD’nin F-35 satışını iptal etmesiyle daha da artmış durumda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi sonrasında yaptığı açıklamalarda Eurofighter konusundaki gelişmelerden bahsetti. Erdoğan, “Gerek İngiltere gerek Almanya ile görüşmelerimizi yaptık, yapıyoruz ve bu konuda olumlu gelişmeler var.” şeklinde ifadeler kullandı.

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Almanya’da bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Kılıç, “Yaptığımız görüşmelerde, öncelikle Türkiye-Almanya arasında savunma sanayi alanındaki işbirliği olmak üzere, dış politikadaki güncel konular ile Almanya’da yaşayan Türk toplumunun sorunlarını ele aldık.” diyerek, görüşmelerin verimli geçtiğini aktardı.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Dünya Kupası’nda 40 Yaş Üstü Yedi Futbolcu

ABD, Kanada ve Meksika'nın ortaklaşa ev sahipliği yapacağı 2026 FIFA Dünya Kupası'nda 11 Haziran ile 19 Temmuz tarihleri arasında 40 yaş üstü yedi oyuncu sahaya çıkacak. 41 yaşındaki Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo altıncı kez turnuvada boy gösterecek.

20 Yıllık Kayıp Gülcan Yazıcı Dosyasında 3 Gözaltı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Bafra Cumhuriyet Başsavcılığı çalışmaları sonucu 2006'dan beri faili meçhul kalan bir cesedin 20 yıldır kayıp aranan Gülcan Yazıcı'ya ait olduğunu duyurdu. Ceset kimliği belirlenemediği için kimsesizler mezarlığına defnedilmişti.

SelçukSports Sahibinin İfadesi Ortaya Çıktı

Selçuk Yılmaz, Süper Lig maçlarını yasa dışı yayınlayan SelçukSports'un sahibi olarak Denizli'de yakalandı ve tutuklandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ve MİT, ortak operasyon düzenledi.

Kılıçdaroğlu Salı Günü Grup Toplantısı Yapacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önümüzdeki salı günü TBMM'deki grup toplantısında konuşacak ve Parti Meclisi 11 Haziran Perşembe günü toplanacak. Parti Sözcüsü Müslim Sarı bu takvimi duyurdu.

Erdoğan: CHP’deki Koltuk Kavgası İç Mesele

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'deki mutlak butlan kararı sonrası başlayan tartışmaların partinin iç meselesi olduğunu söyledi. Beştepe'deki yenilenebilir enerji yatırımları töreninde konuşan Erdoğan, muhalefetin gündeminde koltuk kavgası olduğunu ifade etti.