Türkiye’de 5 Milyon Hanelik Yüzde 35

KAMPANYA DEVAM EDİYOR

Bakanlıktan gelen bilgilere göre; fazla kilolu olmanın getirdiği sağlık riskleri hakkında toplumu bilgilendirmek amacıyla başlatılan ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası devam ediyor. Kampanyanın 14-20 Haziran 2025 tarihlerini içeren altıncı haftasında katılımda rekor kırıldı. Toplamda 1 milyon 252 bin 861 kişi boy ve kilo ölçümünden geçti. Bu kişilerin 590 bin 732’si erkek, 662 bin 129’u ise kadın olarak kaydedildi. Yapılan ölçümler sonucunda, kişilerin yüzde 6,1’inin zayıf, yüzde 33’ünün normal, yüzde 35,2’sinin fazla kilolu ve yüzde 25,7’sinin obez durumda olduğu görüldü. Kampanyanın altı haftası sonuçlandığında Türkiye genelinde toplam 4 milyon 923 bin 302 kişinin ölçümleri gerçekleştirildi. Bu ölçümlere göre 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi normal kilo aralığının üstündeydi.

SAĞLIK KURULUŞLARINA YÖNLENDİRİLDİLER

Kampanyanın altıncı haftasında vücut kitle indeksi normal kilo aralığının üzerinde çıkan 403 bin 500 kadın, 358 bin 951 erkek olmak üzere toplam 762 bin 451 kişi, yapılan bilgilendirme ve kendi tercihleri doğrultusunda, ücretsiz beslenme ve fiziksel aktivite danışmanlığı hizmeti almak için birinci basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.

FAZLA KİLO VE OBEZİTE ORANLARI

Kampanya süresince elde edilen veriler, erkeklerdeki fazla kiloluluk oranının yüzde 40,3 olduğu, bu oranın kadınlardaki yüzde 30,7’lik fazla kiloluluk oranından daha yüksek olduğunu gösterdi. Ayrıca, kadınlardaki obezite oranı ise yüzde 30,7 ile erkeklerdeki yüzde 21,9’luk obezite oranını geçti. Bu bilgiler, sağlıklı yaşam önerilerinin daha fazla önem taşıdığını ortaya koyuyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Baraj Kapakları Kapatıldı, Esma Nur Arama Çalışmaları Yoğunlaştı

Sivas'ta Kelkit Çayı'na düştüğü düşünülen Esma Nur Hacıosmanoğlu'nu arama çalışmaları 21'inci gününe girdi. Kaza, 16 Mayıs'ta gece yarısı D-100 karayolunda meydana geldi.

Üç İlde Yarın Yerel Ara Seçim Yapılacak

Türkiye'nin üç şehrinde yarın yerel ara seçim yapılacak ve Tokat, Gümüşhane ile Nevşehir'de altı beldede belediye başkanı ile meclis üyeleri için sandık kurulacak. Ayrıca 362 mahallede muhtar ve ihtiyar heyeti seçimi yapılacak.

TOKİ 64 İlde 20 Bin Konutu Kurasız Satışa Sunuyor

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 64 ilde üretilen yaklaşık 20 bin konut, 15 Haziran 2026 ile 17 Temmuz 2026 tarihleri arasında kurasız ve başvuru önceliğine göre açık satışa sunuluyor. Satışlar Türkiye Halk Bankası ve Ziraat Bankası şubeleri üzerinden yapılacak.

Bursa’daki Boya Fabrikasında Yangın: Ekipler Sevk Edildi

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde bulunan bir boya fabrikasında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevleri görenlerin ihbarı üzerine bölgeye itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Benzine 53 Kuruş İndirim Yapıldı

Petroldeki düşüşle birlikte benzinin litre fiyatı 53 kuruş indirildi ve bugünden itibaren İstanbul'da 62,92, Ankara'da 63,89, İzmir'de 64,17, doğu illerinde 65,54 lira oldu. İndirim petroldeki düşüşe paralel.