Türkiye’de Çocuklar Anneleriyle Kalıyor

ÇOCUK NÜFUSU VE DEMOGRAFİK VERİLER

Türkiye’nin toplam nüfusunun yüzde 25,5’ini çocuk nüfus oluşturuyor. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, 2024 yılı sonu itibarıyla Türkiye’nin nüfusu 85 milyon 664 bin 944 kişi olarak belirlenirken, bu sayının 21 milyon 817 bin 61’ini çocuklar oluşturuyor. Çocuk nüfusun içerisindeki demografik dağılıma bakıldığında, yüzde 51,3’ünü erkek çocuklar, yüzde 48,7’sini ise kız çocuklar meydana getiriyor. Birleşmiş Milletler tanımına göre 0-17 yaş arasını kapsayan çocuk nüfusu, 1970 yılında nüfusun yüzde 48,5’ini, 1990 yılında ise yüzde 41,8’ini oluşturuyordu. 2024 yılı itibarıyla ise bu oran yüzde 25,5’e düştü.

BOŞANMA VE VELAYET DURUMU

2024 yılına ait Boşanma İstatistiklerine göre, boşanan çiftlerin sayısı 187 bin 343 oldu. Boşanma davalarının kesinleşmesiyle birlikte, 186 bin 536 çocuk için velayet kararı alındı. Çocukların velayetinin dağılımına baktığımızda, yüzde 74,4’ünün anneye, yüzde 25,6’sının ise babaya verildiği gözlemlendi. Bu durum, boşanma sonrası çocukların bakım ve sorumluluğunun büyük oranda annelerde toplandığını gösteriyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İstanbul’da Gıda Denetimleri Artırıldı: 1 Milyon 291 Bin Kontrol Yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, İstanbul'da yaptığı açıklamada, Ocak 2025'ten itibaren 1 milyondan fazla gıda denetimi yapıldığını ve 81 ilde denetimlerin süreceğini belirtti.

DEM Parti’den AK Parti’ye Meclis Görüşmesi

DEM Parti'nin İmralı heyeti, Meclis'te AK Parti grubuyla bir toplantı gerçekleştirdi. Heyette Faik Özgür Erol, Pervin Buldan ve Mithat Sancar yer aldı.

İstihdam Koruma Desteği Açıklandı: 3 Bin 500 Lira

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, imalat sektöründeki işletmelere, sigortalı çalışan sayılarını korumaları karşılığında kişi başına 3 bin 500 lira destek verileceğini duyurdu.

Balıkesir’de Gizemli İHA Düşüşü Gerçekleşti

Manyas'ta kaynağı bilinmeyen bir insansız hava aracı, boş bir alana düştü. Çiftçiler tarafından bulunan İHA, incelenmek üzere Ankara'ya ulaştırıldı.

Sadettin Saran İfadesini Tamamladı: İki Saat Süreyle Verdi

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın uyuşturucu soruşturması kapsamında yaklaşık iki saat ifade verdi.