Türkiye, Enflasyonda OECD Şampiyonu!

KÜRESEL ENFLASYON DİNAMİKLERİNE DAİR ÖNE ÇIKAN VERİLER

OECD’nin 5 Ağustos 2025 tarihli Tüketici Enflasyonu Raporu, küresel ekonomideki enflasyon dinamiklerini detaylı bir şekilde paylaşıyor. Rapor, Haziran 2025 verileriyle Türkiye’nin enflasyon görünümünü diğer gelişmiş ekonomilerle karşılaştırmalı olarak sunuyor. OECD ülkeleri ortalamasında yıllık enflasyonun %4,2 seviyesinde olduğu belirtilirken, Türkiye’de bu oran %71,6 gibi müthiş bir seviyeye yükseldi. Türkiye, 37 OECD ülkesi arasında açık ara en yüksek enflasyon oranına sahip ülke konumuna geldi. Rapordaki veriler, Türkiye’nin enflasyon oranının, yakınındaki ülkelerle bile kıyaslandığında kat kat daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Raporda dikkat çeken bir başka husus ise, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın Türkiye’deki enflasyonun en büyük itici güçlerinden biri olması. Yıllık gıda enflasyonu OECD genelinde %4,6 olarak sabit kalırken, Türkiye’de bu oran %35,4 olarak belirleniyor. Enerji tarafında da benzer bir tablo var. OECD ortalamasında yıllık enerji fiyat artışı %4,6 iken, Türkiye’de bu rakam %37,7’ye kadar çıkıyor. Bu durum, temel tüketim maddeleri ve enerji maliyetlerindeki artışın Türk tüketicilerin alım gücünü nasıl ciddi şekilde etkilediğini net olarak gösteriyor.

DÜŞÜK ENFLASYON ORANLARI GÖZLEMLENİYOR

OECD ülkelerinin çoğunda enflasyon oranları %5’in altında seyrederken, bazı ülkelerde ise düşük enflasyon ya da deflasyon belirtileri dikkati çekiyor. Costa Rica’da yıllık enflasyon % -0,2 ile negatif seviyede yer alıyor. İsviçre’de %0,1 ve Finlandiya’da %0,2 gibi oldukça düşük oranlar gözlemleniyor. Bu durum, küresel ekonomide enflasyonla mücadele politikalarının farklı ülkelerde değişik sonuçlar doğurduğunu gösteriyor. Ayrıca, gelişmiş ekonomileri temsil eden G7 ülkelerinde de enflasyonun kontrollü bir seyrinin olduğu belirtiliyor. Haziran 2025 verilerine göre G7 ülkeleri ortalamasında yıllık enflasyon %2,6 seviyesinde. ABD’de %3,0, Almanya’da %2,3, Fransa’da %2,2 ve İngiltere’de %2,8 gibi düşük oranlar kaydedildi.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

İstanbul Boğazı’nda Gemi Trafiği Askıya Alındı

İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiği, Türkiye Yelken Federasyonu'nun düzenlediği 41. Yıl Amiral Kupası Yarışı nedeniyle saat 11.00 itibarıyla çift yönlü askıya alındı. Bu karar, yarış organizasyonu kapsamında alındı.

Uzmanlardan Sıcak Hava ve Yangın Uyarısı

Profesör Dr. Levent Kurnaz ve Profesör Doktor Ali Kavgacı, 2026 yazında yüksek sıcaklıklar ve orman yangınları konusunda kritik uyarılarda bulundu. Uzmanlar, aşırı sıcakların etkili olacağını belirtti.

Hakan Safi, Hakan Çalhanoğlu İle Anlaştı

Fenerbahçe'de başkanlık seçimi için Aziz Yıldırım ve Hakan Safi adaylıklarını açıkladı. Safi, oy verme işlemi başladıktan sonra Hakan Çalhanoğlu transferinin bittiğini duyurdu.

Can Polat Cinayetinde 4 Zanlı Adliyeye Sevk Edildi

Can Polat'ın silahlı saldırı sonucu öldürülmesiyle ilgili 4 zanlı, İzmir ve İstanbul'da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarla yakalanarak adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden ikisi İzmir'de, diğer ikisi İstanbul'da yakalandı.

Tavşantepe’de Muhtarlık Seçimi İçin Sandık Kuruldu

Diyarbakır'da kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesiyle ilgili eski muhtar Salim Güran'ın ağırlaştırılmış müebbet cezası Yargıtay'ca onandı. Hukuki sürecin tamamlanmasıyla Güran'ın muhtarlık görevi düştü.