Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Batı Balkan ülkelerinin AB katılım süreci ve ortak pazara kademeli erişimleri konusunda AB desteğini güçlendirmek amacıyla Batı Balkan turuna çıktı. Leyen, bu tur kapsamında ilk olarak Arnavutluk’u ziyaret ettikten sonra ikinci durağı olan Karadağ’da temaslarda bulundu.
KARADAĞ HEDEFE ODAKLANIR VE BİRLİK İÇİNDE KALIRSA BUNU BAŞARABİLİR
Tivat şehrinde düzenlenen Karadağ Yatırım Konferansı’nın açılışında, Karadağ Başbakanı Milojko Spajic ile birlikte ortak bir basın toplantısı gerçekleştiren Leyen, “Buraya her gelişimde Avrupa’nın kalbinin Karadağ’da attığını hissediyorum. Siz sadece Avrupa geleceğine bağlı değilsiniz, aynı zamanda buna tutkuyla inanıyorsunuz. Çünkü hiç şüphesiz katılım sürecinin öncüsüsünüz. Geçen yılki ziyaretimden bu yana dört fasıl kapattınız ve bu yıl, beş faslı daha kapatma yolundasınız. Tüm fasılları gelecek yıl kapatmaya ve sizin de söylediğiniz üzere 2028’de AB’nin 28. üyesi olmaya kararlısınız. Bu iddialı bir hedef ama biz iddialı olmayı severiz. Karadağ, hedefe odaklanır ve birlik içinde kalırsa bunu başarabilir” ifadelerini kullandı.
AB’NİN DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASI İLE TAMAMEN UYUM İÇINDESİNİZ
Her Avrupa ülkesinin stratejik bir tercih yapmak zorunda olduğunu belirten Leyen, Karadağ’ın bu tercihi AB yönünde kullandığını vurguladı. Leyen, “AB’nin dış ve güvenlik politikası ile tamamen uyum içindesiniz. Ukrayna’daki eğitim misyonumuzu desteklemek üzere Karadağ askerlerini göndermeye karar vermenizi de derinden takdir ediyoruz” şeklinde konuştu.
İYİ KOMŞU İLİŞKİLERİ VURGUSU
Yapılan anketlere göre Karadağ halkının yüzde 83’ünün AB ile ortaklığı olumlu değerlendirdiğini belirten Leyen, “AB genelinde vatandaşların çoğu Karadağ’ı AB’nin bir parçası olarak görmek istiyor. Destek özellikle Slovenya ve Hırvatistan gibi yakın komşularınızda çok yüksek. Bu da çok güzel. İyi komşuluk ilişkileri, AB’nin özünü oluşturur” dedi.
SPAJİC’TEN AB’YE KATILIM AÇIKLAMASI
Karadağ Başbakanı Spajic ise basın toplantısında, ülkesinin AB’ye katılım müzakerelerindeki tüm fasılları önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamlamayı planladığını açıkladı. Leyen, Karadağ’daki temaslarının ardından Bosna Hersek’e geçerken, Batı Balkan turu çerçevesinde yarın sabah Sırbistan’a, ardından Kosova ve Kuzey Makedonya’ya geçmesi bekleniyor.