Başkan Yardımcısı JD Vance, Perşembe günü, Kimberly Guilfoyle’un, Yunanistan Büyükelçisi olarak onaylanmadan önce Trump yönetimi yetkililerine erişim karşılığında mali kazanç aradığı iddialarına karşı çıktığını açıkladı. Vance, bir gazetecinin, bir Amerikan büyükelçisinin erişimi parayla değiştirmeye çalışması durumuna ilişkin tepkisini sorduğunda, “Bunu sevmiyorum,” dedi. Gazeteci, Guilfoyle’dan özel olarak bahsetmedi. Wall Street Journal, Guilfoyle’un bir bağışçıdan 100.000 dolar talep ettiğini ve bu parayı American Express borcunu ödemek için istediğini bildirdi.
GUILFOYLE'UN İDDİALARI
Vance, olayın ayrıntıları hakkında kesin bir bilgiye sahip olmadığını belirterek, vize dolandırıcılığıyla ilgili bir basın toplantısında daha fazla yorum yapmadı. Ancak, genel olarak erişim karşılığında para talep eden uygulamalardan rahatsız olduğunu dile getirdi. “Elbette, başka bir hükümet yetkilisine, özellikle de yüksek seviyedeki bir yetkiliye erişim satılmasından hoşlanmam,” dedi. Vance, “Ama biliyorsunuz, spesifik bir durumdan bahsettiğinizi varsayıyorum ve sizin bahsettiğiniz durumun gerçekten bahsettiğiniz şekilde yansıtıldığını güvenle söyleyemem,” ifadesini kullandı.
BÜYÜKELÇİLİK ONAYI ÖNCESİ GÖRÜŞMELER
Journal’a göre, bağışçı Eric Deters, Guilfoyle’dan Trump yönetimine bazı kişisel vergi ve hukuki meseleleri hakkında dikkat çekmesini istemişti. Guilfoyle, onay oturumundan birkaç gün önce Deters’e “Lütfen bugün bunu halletmem gerekiyor,” şeklinde bir mesaj gönderdi. Gazeteye göre, Deters bu ödemeyi gerçekleştirmedi.
RUBIO'DAN YANIT YOK
Guilfoyle, bu hafta Yunanistan’ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile birlikteydi. Rubio, Perşembe günü Journal’ın önceden bildirdiği konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. “Bazı kaynakların size bir şey söylediğini düşündüğünüzde ve bunu haberleştirdiğinizde, bu doğru değil. Bu benim için doğru değil. Bizim iş yapma şeklimiz bu değil,” şeklinde konuştu.
GUILFOYLE'UN GEÇMİŞİ
Guilfoyle, Aralık 2024’te Başkan Donald Trump tarafından Atina Büyükelçisi olarak aday gösterildi. Donald Trump Jr. ile nişanlıydı ve Trump ailesiyle yakın ilişkileri bulunuyor. Fox News’un “The Five” programının eski sunucusu olan Guilfoyle, medya kariyerine başlamadan önce San Francisco ve Los Angeles’taki savcı ofislerinde yardımcı savcı olarak görev yaptı. 2018 Temmuz’unda Fox News’daki görevinden ani bir şekilde ayrıldı ve 2020 başkanlık seçimlerinde Trump kampanyasının mali başkanı oldu. 6 Ocak 2021’deki ABD Capitol saldırısının öncesinde önemli bir tanık oldu ve 2022’de isyanı araştıran Meclis özel komitesine ifade verdi. Trump kampanyası dışında, 6 Ocak’taki “Stop the Steal” mitingine katılan organizatörlere de yardım topladı. Bu konu gelişmeye devam ediyor ve güncellemeler yapılacaktır.