Francesca Hong, Wisconsin valiliği için Demokrat Parti’nin önündeki yarışta öne çıkan demokratik sosyalist aday, bu yaz derin mavi bölgelerde ön seçim zaferleri kazanan ilerici hareketin, geleneksel bir başkanlık savaş alanı eyaletinde genel seçime taşınıp taşınamayacağının testi olabilir. Madison’ı temsil eden 37 yaşındaki eyalet meclisi üyesi Hong, anketlere göre 11 Ağustos’taki ön seçimde görevdeki Demokrat Vali Tony Evers’in yerine adaylık için yarışan Demokratlar arasında açık ara önde. Yarışı kazanan ismin Kasım ayında Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Tom Tiffany ile karşılaşmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Hong, Temmuz ayına da önde giren isim olarak girmişti. Ancak ay içinde en yakın iki rakibinin kampanyası çöktü. Vali Yardımcısı Sara Rodriguez, kampanya finansmanı skandalının ardından yarıştan çekilirken, eski Vali Yardımcısı Mandela Barnes Perşembe günü adaylıktan vazgeçtiğini açıkladı. Evers ve diğer parti içi isimler, Temmuz başında yarıştan çekilip 10 gün sonra yeniden aday olan 40 yaşındaki Milwaukee İlçe Yöneticisi David Crowley etrafında son dakikada daha ılımlı bir alternatif oluşturmaya çalışıyor. Ancak Crowley’i destekleyenler bile Hong’un açık ara önde olduğunu kabul ediyor.
“Wisconsin tam anlamıyla bir denge eyaleti, ama aynı zamanda çok kutuplaşmış bir eyalet” diyen Sheboygan Belediye Başkanı Ryan Sorenson, Crowley’i desteklediğini belirterek, “Bu, siyaset bilimi teorisi kitaplarında yeni bir bölüm olacak: Aşırı sol ve aşırı sağ adaylar nasıl koalisyon kurup seçim kazanır” ifadelerini kullandı.
TIFFANY HONG’A YÜKLENMEYE BAŞLADI
Tiffany, ön seçim sonuçlarını beklemiyor: Hong’u Demokratik Sosyalistlerin platformuna bağlayarak hapishanelerin, Göçmenlik ve Gümrük Uygulamaları Kurumunun, ABD Senatosu’nun kaldırılmasını desteklemekle suçlayan saldırılara çoktan başladı. Ayrıca Hong’un polisin bütçesinin kesilmesi çağrılarını gündeme getirdiği geçmişine de dikkat çekiyor. Bu konunun, sonbaharda yayınlanacak Cumhuriyetçi seçim reklamlarında önemli bir yer tutması bekleniyor.
Mutfaktaki alt düzey işlerden başlayıp başarılı bir şef ve restoran ortağı konumuna yükselen Hong, DSA platformunun siyasi açıdan sorunlu bazı maddelerinden uzaklaşmaya çalışıyor. Hong, “Ulusal DSA’nın tüm platformunu desteklemiyorum ve DSA Ulusal tarafından onaylanmadım” dedi. Hong ayrıca “sloganlarla yönetmek için burada olmadığını” ve bir valinin polisin bütçesini kesemeyeceğini söyledi. Ancak Hong, polisin bütçesinin kesilmesi konusundaki görüşlerinin değişip değişmediği yönündeki ısrarlı sorulara doğrudan yanıt vermekten kaçındı.
Hong, Wisconsin yasama meclisini kontrol eden Cumhuriyetçilerin, yerel yönetimlere ayrılan fonları kısarak polisi asıl bütçesiz bırakan taraf olduğunu savundu. Hong, “İnsanlar değişebilir” dedi ve ekledi: “Kamu güvenliğini öncelik haline getirecek akıllı ve pratik bir vali olacağım.”
DEMOKRATİK SOSYALİSTLERİN YÜKSELİŞİ
Seçim, Demokrat Parti’nin kritik bir kavşakta olduğu bir döneme denk geliyor. Parti içindeki pek çok isim, Wisconsin valilik yarışına, bu hafta Michigan’da yapılacak Senato ön seçimine ve diğer kilit yarışlara, açık bir başkanlık ön seçiminin yaklaştığı 2028 yılı için olası işaretler olarak bakıyor. Geçtiğimiz yılın büyük bölümünde demokratik sosyalistler yükselişteydi. New York Belediye Başkanı Zohran Mamdani’nin geçen yılki zaferi bir dönüm noktası oldu. Demokratik sosyalist Katie Wilson geçen yıl Seattle belediye başkanı seçilirken, bir diğer isim Janeese Lewis George’un Kasım ayında Washington DC belediye başkanlığı yarışını kazanması bekleniyor. Los Angeles’ta demokratik sosyalist Nithya Raman, görevdeki Demokrat Belediye Başkanı Karen Bass’a meydan okuyor. Ayrıca New York ve Colorado’da Temsilciler Meclisi üyelerini devirerek bir dizi kongre ön seçimi de kazandılar.
Ancak Hong farklı: Demokratik sosyalist kimliğiyle derin mavi bir bölgede değil, gerçek bir siyasi savaş alanında yarışıyor. Destekçileri, Hong’un siyaset tarzının, anketlere göre Başkan Donald Trump’a karşı olan seçmenler arasında bile popüler olmayan Demokrat Parti’den bir kopuş olduğunu söylüyor. Hong’u destekleyen ve Milwaukee’nin bir bölümünü temsil eden eyalet senatörü Chris Larson, “Hong, Demokrat Parti’ye daha önce dışlanmış ve ‘Sen buraya ait değilsin’ denmiş bir koalisyon getirdi. Bu insanlar sürekli olarak ortaya çıkıyor. Uzun süredir ortalıkta olanlardan kesinlikle farklı görünüyorlar ve farklı davranıyorlar. Açıkçası öyle olmalılar çünkü siyasi sistem onlar için çalışmadı” dedi.
Cumhuriyetçiler ise Hong’a karşı nasıl bir kampanya yürüteceklerini gizlemiyor. Cumhuriyetçi Valiler Birliği iletişim direktörü Kollin Compton, Hong’u “Orta Batı’nın Mamdani’si” olarak nitelendirdi.
EVERS VE CROWLEY SON GÜNLERDE BİR ARADA
Hong’un yükselişi, Demokratların nesillerdir ilk kez Wisconsin eyalet yönetiminin tam kontrolünü kazanma şansı yakaladığı bir seçim yılına denk geliyor. Evers döneminde parti, eyalet Yüksek Mahkemesi’nde çoğunluğu kazandı ve Cumhuriyetçilerin seçim bölgesi düzenlemesini sona erdiren yeniden haritalandırmayı zorladı. Bu sonbaharda Demokratlar, valilik makamını korumayı ve hem eyalet Senatosu hem de Temsilciler Meclisi’ni kazanmayı umuyor.
Ancak Hong anketlerde yükselirken, eyaletteki tedirgin Demokrat kuruluşu daha ılımlı bir alternatif etrafında birleşmekte zorlandı. Crowley, Temmuz başında anketlerdeki düşük desteğin ardından yarıştan çekilmiş ancak 18 Temmuz’da Demokratik ön seçime yeniden girmiş ve Evers’in desteğini almıştı. Barnes’ın çekilmesi, Crowley’i Hong dışında yarıştaki tek ciddi rakip konumuna getirdi. Yine de Hong’un oldukça gerisinde: Marquette Hukuk Fakültesi’nin Temmuz sonunda yaptığı anket, Hong’un Demokratik ön seçim seçmenleri arasında yüzde 38 destek aldığını, o sırada yarışta olan Barnes’ın yüzde 16, Crowley’in ise yüzde 7’de kaldığını gösterdi. Diğer hiçbir aday yüzde 2’yi geçemedi. Anket, Hong’un en güçlü desteğini genç ve aşırı liberal seçmenlerden aldığını; Barnes ve Crowley’in ise daha yaşlı ve daha ılımlı seçmenler arasında daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu. Hong’dan endişe duyan Demokratları toplamak amacıyla Crowley, yarışın son günlerinde Evers ile birlikte kampanya yürütecek.
Crowley, son Demokratik münazarada “Düzeni korumak için burada değilim. Eyaletimizin her yerindeki Wisconsinlilere gerçek sonuçlar ulaştırmak için buradayım” dedi.
Hong, demokratik sosyalist kimliğine ilişkin olarak Madison yerel şubesinin aidat ödeyen üyesi olduğunu belirterek, “Demokratik sosyalist olarak tek bir örgütle tanımlanmadığıma inanıyorum. Ancak açıkça görülüyor ki iki partili koalisyonum, iyi bir bekar anne olmamla, hizmet sektörü çalışanı olmamla ve herkese yardımcı olan yasalara gerçekten inanmamla daha çok tanımlanıyor. İnsanların eyaletin kırsal ve kentsel bölgelerinde konuşmak istediği şeyler bunlar” dedi.
Hong, ABD Senatosu’nun kaldırılması çağrılarını desteklemek gibi daha önce benimsediği bazı tutumlarından geri adım attı ve bu fikri “şu anda anlamsız ve pratik değil” olarak nitelendirdi. Ancak Hong’un açıklamalarının ardından Tiffany’nin paylaştığı sosyal medya gönderisi, genel seçimde karşılaşacağı manzaranın önizlemesini sundu. Tiffany, Hong’un açıklamalarından alıntı yapmak yerine, Fox News’ta ekrana gelen Hong’un yıllar önceki sosyal medya yorumlarının ekran görüntüsünü paylaştı. Görseldeki 2021 tarihli bir gönderide şu ifadeler yer alıyor: “Polis, beyaz üstünlüğünü ayakta tutmak için var. Bütçesini kes, sonra kaldır. Reform bir seçenek olamaz.” Tiffany, “Gerçekler, kampanya söyleminden daha yüksek sesle konuşur” dedi.