Yapay Zeka Destekli ‘Dijital Deprem Sergisi’ açıldı

Uluslararası Afet Filmleri Festivali kapsamında yapay zekâ (AI) destekli ‘AFETAI: Anadolu Afetler Tarihi ve 6 Şubat Depremleri’ dijital sergisi Cer Modern’de açıldı. Geçmişteki doğal afetlerin yapay zeka ile kesişimini gözler önüne seren sergi, 3-4 Şubat tarihleri arasında başkent sakinlerine açık olacak. Açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, ANDA Derneği Başkanı Okan Tosun ve AFAD yetkilileri katıldı. Açılışta konuşan Bakan Yazgan, 6 Şubat depreminde halkla dayanışma içinde olduklarını ifade ederek, AFAD’a, ANDA Derneği’ne ve tüm STK’lara ortak çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

ANDA Derneği Başkanı Tosun, Demirören Haber Ajansı’na (DHA) yaptığı özel açıklamada, serginin amacının afet bilinci üzerinden tarihi afetlere ve 6 Şubat depremleri gibi son olaylara yeni bir bakış açısı kazandırmak olduğunu açıkladı. Sergi, yapay zekayı kullanarak halk için tarihi felaketleri canlandırıyor. Sergi açılış gününden itibaren devam etti ve hafta sonu boyunca devam edecek.

‘AFETAI’ başlıklı sergi, halkı Anadolu’daki felaketlerin tarihsel arka planıyla tanıştırıyor. Bu olayları izleyicilere sunmak, afet bilincini ve bu olaylara benzersiz bir bakış açısı kazandırmak için yapay zekayı yaratıcı bir şekilde kullanır. Teknoloji ve tarihin kesişimi bu sürükleyici deneyimde belirginleşiyor.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yazgan, afet yardım çalışmaları için doğru tekniklerin ve profesyonel ekipmanların kullanılmasının önemine dikkat çekti. ANDA’nın 6 Şubat depremi sırasındaki çabalarını övdü ve etkili afet müdahalesi için uygun teknik uzmanlık ve ekipmanın önemini vurguladı.

2016 yılında kurulan ve daha sonra Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile resmi olarak kamu hizmeti veren bir dernek olarak tanınan ANDA Derneği, insani yardım ve arama kurtarma faaliyetlerinde önemli bir rol oynuyor. ANDA, profesyonellik ve mükemmelliğe olan bağlılığını gösteren Türkiye’nin ilk akredite sivil toplum kuruluşu oldu.

‘AFETAI’ sergisinde yapay zekanın yenilikçi kullanımı, Anadolu’nun tarihi felaketlerine bir saygı duruşu niteliği taşımakla kalmıyor, aynı zamanda afet bilincini halkın zihninde canlı tutmayı da amaçlıyor. Sergi, teknoloji ve tarihin bu kesişimi sayesinde, toplumun doğal afetlerin yarattığı zorluklarla etkileşime girmesi ve bunları yansıtması için dinamik ve ilgi çekici bir yol sunuyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Tutuklanan Seferihisar Başkanı Yetişkin, Görevden Uzaklaştırıldı

İzmir'in Seferihisar ilçesindeki belediyeye yönelik rüşvet soruşturması kapsamında tutuklanan Başkan İsmail Yetişkin, İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldı. Bakanlık, kararın Anayasa ve Belediye Kanunu'na dayandığını açıkladı.

Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri Zamlandı

Yap-işlet-devret modelindeki otoyol ve köprü ücretlerinde 1 Temmuz itibarıyla geçerli olan yeni tarife ile Osmangazi ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücreti 995 liradan bin 170 liraya çıktı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde geçiş ücreti 95 TL'den 110 TL'ye yükseltildi.

Trafikte Saldırgan Sürücüye 180 Bin Lira Ceza

Sosyal medya platformlarında bir sürücünün trafikte saldırıya uğradığına dair görüntülerin paylaşılmasının ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü çalışma başlattı. Ekipler, Turgut Özal Millet Caddesi'nde bir kişinin...

Yardım Ederken Akıma Kapılan Furkan Alan Öldü

Bursa'nın Mudanya ilçesinde bir otomobilin elektrik direğine çarpmasının ardından yardıma koşan bir kişi yüksek gerilim hattına kapılarak hayatını kaybetti. Onur Uslu'nun kullandığı 16 AJF 701 plakalı otomobil sürücüsünün kontrolünden çıktı.

10 İlde Sahte Altın Operasyonu: 67 Gözaltı

Ziynet altınlarını olması gereken ayar ve ağırlığın altında basarak dolandırıcılık yapan suç şebekesine yönelik Kahramanmaraş merkezli geniş çaplı bir operasyon gerçekleştirildi. Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 10 ilde eş zamanlı baskın yapıldı.