“Yeni Kira Sözleşmesi Dönemi Başladı!”

HİZMETİN İLK AŞAMASI TAMAMLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı aracılığıyla yapılmasına yönelik çalışmaların ilk aşamasını 2024 yılı Kasım ayında tamamlamıştı. Mevcut sistemde, taşınmaz sahibi gerçek kişilerin e-Devlet Kapısı üzerindeki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünden hazırladığı sözleşmeler, kiracı tarafından onaylanabiliyor. Ayrıca, bu hizmet ile oluşturulan kira sözleşmeleri için zaman damgalı “barkodlu belge” üretiliyor ve e-Devlet Kapısı üzerinden belge doğrulama işlemi gerçekleştirilebiliyor.

EMLAK DANIŞMANLARI RESMİ OLARAK GÖREV ALIYOR

Çalışmanın ikinci aşamasında sona yaklaşılırken, e-Devlet’ten kira sözleşmesi hizmetinin emlakçılar için kullanıma sunulduğu bugün açıklandı. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kiracı ile ev sahibinin e-Devlet ortamında buluşarak kira kontratını imzalayabildiğini fakat bu sürece emlak danışmanlarının dahil olmadığını belirtti. Akçam, “Bugün itibarıyla uygulamanın emlakçılar için de hayata geçirildiğini” dile getirerek gayrimenkul sahiplerinin emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sisteminden yetki verebileceğini ifade etti. Emlak danışmanlarının aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabileceğini ve kira kontratı oluşturan danışmanların barkodlu belge çıkarabileceğini vurguladı. Böylece emlak danışmanları, mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleklerini resmi olarak icra edecek.

KİRA KONTRATLARINDAKİ ZORUNLULUKLAR

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınacağını belirterek, kira artış oranı, kiracının güvenirliği ve meskende kaç yıldır oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından tespit edilebileceğini anlattı. Sistemle ilgili güncellemeler ve düzenlemelerin devam ettiğini ifade eden Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının yer alması gerektiğini ve bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılması zorunluluğunun hayata geçirilmesi durumunda, ev sahibi ve kiracı arasındaki pek çok problemin çözüleceğini belirtti ve bunun dolandırıcılık olaylarının önüne geçeceğini ekledi.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Anadolu Efes Evinde Dubai’ye Yenildi

Anadolu Efes, EuroLeague 17. haftasında evinde Dubai Basketbol'a karşı 80-76'lık bir yenilgi aldı.

Şara’dan Türkiye ve Üç Ülkeye Teşekkür Mesajı

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Sezar Yaptırımları'nın kaldırılmasının ardından Suriye halkını kutlayarak, bu süreçte destek veren Türkiye, ABD, Katar ve Suudi Arabistan'a teşekkür etti.

Perakende Ticaret İdari Para Cezaları Artırıldı: Resmi Gazete’de Yayımlandı

Perakende ticaret denetimleri kapsamında kesilen cezalar, yeniden değerleme oranı olan yüzde 25,49 oranında yükseltildi.

Kahramanmaraş’ta 4.2 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

Kahramanmaraş'ta 4,2 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Uzmanlar, bu sarsıntının Adana Havzası'nın etki alanında olduğunu vurguladı.

İcardi Hakkında Samimi Açıklamalar Yapan Simge Sağın

Simge Sağın, "Aşkın Olayım" şarkısıyla bağlantılı olarak futbolcu Mauro Icardi ile özel bir ilişki geliştirdiğini ifade etti.