HİZMETİN İLK AŞAMASI TAMAMLANDI
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı aracılığıyla yapılmasına yönelik çalışmaların ilk aşamasını 2024 yılı Kasım ayında tamamlamıştı. Mevcut sistemde, taşınmaz sahibi gerçek kişilerin e-Devlet Kapısı üzerindeki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünden hazırladığı sözleşmeler, kiracı tarafından onaylanabiliyor. Ayrıca, bu hizmet ile oluşturulan kira sözleşmeleri için zaman damgalı “barkodlu belge” üretiliyor ve e-Devlet Kapısı üzerinden belge doğrulama işlemi gerçekleştirilebiliyor.
EMLAK DANIŞMANLARI RESMİ OLARAK GÖREV ALIYOR
Çalışmanın ikinci aşamasında sona yaklaşılırken, e-Devlet’ten kira sözleşmesi hizmetinin emlakçılar için kullanıma sunulduğu bugün açıklandı. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kiracı ile ev sahibinin e-Devlet ortamında buluşarak kira kontratını imzalayabildiğini fakat bu sürece emlak danışmanlarının dahil olmadığını belirtti. Akçam, “Bugün itibarıyla uygulamanın emlakçılar için de hayata geçirildiğini” dile getirerek gayrimenkul sahiplerinin emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sisteminden yetki verebileceğini ifade etti. Emlak danışmanlarının aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabileceğini ve kira kontratı oluşturan danışmanların barkodlu belge çıkarabileceğini vurguladı. Böylece emlak danışmanları, mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleklerini resmi olarak icra edecek.
KİRA KONTRATLARINDAKİ ZORUNLULUKLAR
Akçam, sistemin elektronik ortama taşınacağını belirterek, kira artış oranı, kiracının güvenirliği ve meskende kaç yıldır oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından tespit edilebileceğini anlattı. Sistemle ilgili güncellemeler ve düzenlemelerin devam ettiğini ifade eden Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının yer alması gerektiğini ve bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılması zorunluluğunun hayata geçirilmesi durumunda, ev sahibi ve kiracı arasındaki pek çok problemin çözüleceğini belirtti ve bunun dolandırıcılık olaylarının önüne geçeceğini ekledi.