Yeni Trafik Sigortası Kuralı Zorlaştı

Milyonlarca sürücüyü etkileyen yeni trafik sigortası ve kasko düzenlemesi, 1 Temmuz tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Hasar gören araçlar için perte çıkarma kararı verilmesi, daha sıkı şartlara bağlandı. Yeni düzenlemeye göre, aracın onarım maliyeti piyasa değerinin yüzde 60’ını aşmadıkça sigorta şirketleri pert kararı veremiyor.

sigorta şirketleri artık kolay karar veremeyecek

Geçmişte kasko poliçesi olan araçlar, yüzde 30-40 gibi daha düşük hasarlarla bile sürücünün isteği ve sigorta şirketiyle yaptığı anlaşma sonucunda perte çıkarılabiliyordu. Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu (TÜKONFED) Başkanı Turusan Bağcı, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Sigorta şirketi ile sigortalı anlaştığında araba perte çıkarılabiliyordu.” diyerek eski sistemin esnekliğine dikkat çekti.

pert kayıtlı araçlar ihaleyle satışa sunulacak

Bağcı, bazı sigorta şirketlerinin eksper sürecini atlayarak anlaşmalı ihale platformlarıyla perte çıkan araçları satışa sunduğunu belirtti. Bu araçlar onarılarak tekrar trafiğe çıkarılabiliyordu.

yüzde 60 sınırı ve eksper şartı

Yeni dönemde Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından getirilen düzenlemeyle hasar oranı kesinleşti. Artık bir aracın onarım masrafı piyasa değerinin yüzde 60’ını geçmediği sürece pert sayılmıyor. Bağcı, bu konuda örnek vererek, “Aracın piyasası 1 milyon TL ise, 600 bin TL’lik hasarı aşmadıkça perte çıkarılamayacak.” dedi.

istisnalar ve kritik parçalar

Yeni sistemde bazı istisnalar da bulunuyor. Şase, hava yastıkları, elektronik ya da tavan gibi kritik parçaların hasar alması durumunda, onarım maliyeti yüzde 60’ın altında kalsa bile araç ağır hasarlı kabul edilebiliyor.

sigortalı-şirket anlaşması sona erdi

Yeni sistemle birlikte sigorta şirketi ile sigortalı arasında anlaşma yoluyla perte çıkarma uygulaması sona erdi. Bağcı, “Artık aracı perte çıkarmak zorlaştı. Bu durum sigortalılarda memnuniyetsizlik yaratabilir.” sözleriyle değişen durumu özetledi. Tam hasar veya ağır hasar durumlarında sigorta şirketi, ödeme yapmadan önce mutlaka hurda tescil veya trafikten çekilme belgesini talep edecek. Pert kaydı sonrası araçlar yine ihaleyle satışa çıkarılabilecek. Bu sistemde herhangi bir değişiklik yapılmadı. 2024 yılında kasko sigortası olan 51 bin 774 ve zorunlu trafik sigortası olan 37 bin 777 araç perte çıkarıldı. Bu da her 100 kaskolu araçtan 4’ünün, trafik sigortalı araçlardan ise 3’ünün perte çıkarıldığını gösteriyor. Yeni düzenlemenin bu oranı düşürmesi bekleniyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Ankara’da Eşini Bıçaklayan Yasin Özdemir Tutuklandı

Ankara'nın Altındağ ilçesinde, eşine bıçakla saldıran Yasin Özdemir, olay sonrasında tutuklandı.

Bakan Şimşek ile Vekiller Arasında Vergi Borcu Tartışması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK'in enflasyon verilerinin eleştirilmesine yanıt vererek, kendisinin ve ekibinin kurumun verilerine müdahale etmediğini belirtti.

Huzurevi Şiddet Görüntülerine Bakanlıktan İnceleme Başlatıldı

İstanbul'daki bir huzurevinde çalışan bir kişinin, yaşlı bir adamı darp ettiği görüntüler yaygınlaşınca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı duruma müdahale etti.

Grip Riski Arttı: H3N2 Uyarıları Yükseliyor

H3N2 grip virüsü, Avrupa'da erken başlayan grip dalgasında önemli bir rol oynarken, Türkiye'de de vakalar artıyor. Uzmanlar, belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Tuzla Tersaneler Bölgesinde Gemide Yangın Çıktı

Tuzla'daki tersanelerde demirli hayvan yemi taşıyan bir gemide yangın meydana geldi. Yangına müdahale etmek için çeşitli ekipler olay yerine intikal etti.