Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRASAŞ tarafından geliştirilen TIR Dorsesi Taşıma Vagonu Projesi’nde prototip üretiminin tamamlandığını ve test süreçlerinin başladığını duyurdu. Bakan, Türkiye’de bir ilke imza atarak lojistik taşımacılıkta yeni bir dönem başlatacaklarını ifade etti. Proje kapsamında yerli ve milli imkanlarla üretilen vagonların ülke envanterine kazandırılacağını belirtti.
PROTOTİP ÜRETİMİNİN ARDINDAN TEST SÜRECİ BAŞLADI
Bakan Uraloğlu, vagonlarla ilgili prototip çalışmalarının başarıyla tamamlandığını söyledi. Test süreçlerinin de aktif olarak yürütüldüğünü aktardı. Türkiye’de ilk kez üretilecek bu araçların demir yolu sistemine dahil edileceğini vurguladı. Bu adımın lojistik sektöründe yeni bir sayfa açacağını kaydetti.
2026 YILINDA 100 VAGON ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR
Uraloğlu, yeni nesil vagonlarla çevreci ve ekonomik bir alternatif sunmayı amaçladıklarını belirtti. TIR dorselerinin yerli vagonlara yüklenerek demir yolunda taşınabileceğini ifade etti. TÜRASAŞ’ta 2026 yılı içerisinde 100 adet vagon üretmeyi planladıklarını söyledi. Bu vagonların milli demir yolu filosunu güçlendireceğini dile getirdi. Test sürecinin ardından hizmete girecek araçların verimliliği artıracağını aktardı.
KARA YOLU VE DEMİR YOLU TEK ZİNCİRDE BULUŞUYOR
Bakan Uraloğlu, bu vagonların iki taşıma modunu birleştireceğini ifade etti. Yüklerin bir moddan diğerine aktarılmasının kolaylaşacağını vurguladı. Bu sistemin intermodal taşımacılığın gelişmesine katkı sağlayacağını bildirdi. Uzun mesafelerde demir yolunun avantajından yararlanılacağını belirtti. Son kilometre dağıtımlarında ise kara yolunun esnekliğinin korunacağını söyledi.