DOMATES ÜRETİMİ VE KURUTMA SÜRECİ
Yozgat’ın Çekerek ilçesinde 120 dönüm alanda üretilen domatesler, doğal yöntemlerle güneş altında kurutulduktan sonra yerel fabrikalarda işlenip paketleniyor. Bu işlem, ihraç amacıyla ürünlerin hazır hale getirilmesini sağlıyor. Yaklaşık 3 yıl önce belediyenin destekleriyle başlatılan proje kapsamında, bu yıl ortalama 600 ton domates üretiliyor. Projeye dahil olan yaklaşık 60 çalışan, tarladan sıkı bir şekilde topladıkları domatesleri traktörlerle kurutma alanlarına getiriyor.
KADINLARIN RİSK LOJİSTİĞİ
Kurutma işlemi, bölgede istihdam edilen kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor. Kadınlar, domatesleri keserek beyaz bezler üzerinde kurutulmaya hazır hale getiriyor. Tuzlanarak güneşte bir hafta süresince kuruyan domatesler, ardından satışa hazır duruma geliyor. Tamamen doğal yöntemlerle elde edilen bu kurutulmuş domatesler, yurtdışına ve ülke genelindeki birçok şehre gönderilmek üzere satışa sunuluyor. Özellikle kış aylarında kahvaltılarda tercih edilen bu ürün, projeye destek sağlayan Çekerek ilçesindeki kadınların aile bütçelerine de katkı sunuyor.
İlçedeki kadınlar, kurutulan domateslerin çevre illerdeki fabrikalarda işlenmesi yerine, kendi illerine kurulacak fabrikalarda değerlendirilmesini istiyor. Üç yıldır domates tarlasında çalışan Kezban Yıldırım, “Traktörlerle gelen domatesleri serdiğimiz bezlerin üzerinde ikiye ayırıyoruz ve kurutuyoruz. Bizim burada kuruttuğumuz domatesler işlendikten sonra ihraç ediliyor. Önümüzdeki yıllarda da bunun devamını bekliyoruz. Bu bizim için çok iyi oldu” diyor. Ayrıca, Yozgat’ta salça fabrikası kurulmasını ve domateslerin burada işlenmesini talep ediyor.
Hilal İnaç ise, bu yıl domates hasadına katıldığını belirtip, “Burada çalışan birçok kadın evine ekmek götürüyor. Biz yetkililerimizden salça fabrikası istiyoruz. Daha çok kişiye iş imkanı sağlansın” sözleriyle bu isteği dile getiriyor.