İstanbul’da Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, suç örgütü kurma, vergi kaçakçılığı, dolandırıcılık ve kara para aklama iddialarıyla düzenlenen operasyonda gözaltına alınan kişilerin İstanbul Jandarma Komutanlığı’ndaki işlemleri tamamlandı. Aralarında Can Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ’ın da bulunduğu 5 kişi, sağlık kontrollerinin ardından Küçükçekmece Adliyesi’ne sevk edildi. Gözaltında olan 1 şüpheli daha jandarmadaki işlemlerin ardından adliyeye götürüldü.
BEŞ ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Savcılıkta ifadeleri alınan şüphelilerden D.Ç., D.C., M.K. ve K.Ç., suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma ve kara para aklama suçlarından tutuklanmaları talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Şüpheli C.C. ise aynı suçlardan tutuklanma talebiyle hakimliğe gönderildi. Kenan Tekdağ hakkında ise ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanması talep edildi. Hakim, D.Ç., D.C., M.K., K.Ç. ve C.C. hakkında tutuklama kararı verirken, Kenan Tekdağ hakkında ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti.
SORUŞTURMA VE SUÇLAMALAR
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, Can Holding bünyesinde faaliyet gösteren şirketler üzerinden suç işlemek amacıyla bir örgüt kurulduğu iddialarına yönelik soruşturmayı sürdürüyor. Bu örgüt aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kaynağı belirsiz gelirlerin aklanmasına yönelik eylemlerin gerçekleştirildiği öne sürülüyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun raporları ve mali denetim birimlerinin düzenlediği incelemeler ile soruşturma başlatılmıştı. Ayrıca, birçok şirkete kaynağı belirsiz yüksek miktarda para girişleri yapıldığı ve bu paraların farklı şirketler arasında aktarılmaya çalışıldığı iddia ediliyor.
ŞİRKETLERE EL KONULDU
Suç örgütünün nitelikli dolandırıcılık, kaçakçılık ve Vergi Usul Kanunu’na muhalefet gibi suçlardan elde ettiği yasa dışı gelirlerle ticari faaliyetlerini genişlettiği öne sürülüyor. Bu gelirlerle eğitim, medya, finans ve enerji gibi stratejik sektörlerde şirket alımları ve yatırım faaliyetleri gerçekleştirilmiş. Düzenlenen operasyonda, bu suçlara konu olan 121 şirkete el konuldu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kayyum olarak atandı. 10 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. İstanbul Jandarma Komutanlığı, Can Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ’ın da bulunduğu 5 şüpheliyi gözaltına aldı. Ayrıca firari olan 1 şüpheli de yakalanarak gözaltına alındı. Kayyum atanan bazı şirketler arasında Habertürk Gazetecilik, Ciner Medya TV Hizmetleri, Show Televizyon Yayıncılık ve Doğa Okulları İşletmeciliği yer almakta.