AB Büyükelçisi Ossowski, Vize Ayrımcılığını Kınadı

VİZE SERBESTİSİ MÜZAKERELERİ HIZLANDIRILMALI

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, Türkiye ile AB ilişkileri ve vize serbestisi süreci hakkında önemli açıklamalar yaptı. Brüksel’de Türk gazetecilerle bir araya gelen Ossowski, Almanya’nın AB nezdindeki daimi temsilciliğine başlayacağı Temmuz ayı öncesi, vize serbestisi müzakerelerinin yeniden başlatılması gerektiğini dile getirdi. Sürecin mevcut durumuyla “sürdürülemez” olduğunu belirten Ossowski, Türkiye’nin resmi aday ülke olmasına rağmen AB’ye vizesiz seyahat hakkı olmayan tek ülke olduğuna dikkat çekti. “Ukrayna, Gürcistan, hatta Kolombiya ve Venezuela gibi ülkelerin vatandaşları AB’ye vizesiz seyahat edebiliyor. NATO müttefiki ve stratejik ortak olan Türkiye’nin böyle bir ayrıma tabi tutulması utanç verici” şeklinde konuştu.

KALAN KRİTERLER ÜZERİNDE ÇALIŞMA ÇAĞRISI

Ossowski, Türkiye’nin AB tarafından belirlenen 72 kriterden 66’sını yerine getirdiğini ve kalan altı kriter üzerinde çalışmak için diyalog çağrısı yaptığını ifade etti. Görev süresinin başında Türkiye’de vize serbestisiyle ilgili tüm tartışmaların durduğunu gören büyükelçi, “Neden artık konuşmuyoruz?’ dedim. Aldığım yanıt, Türk hükümetinin bu konuda diyaloğa girmemesi oldu. Biz bu süreci yeniden başlatmak istiyoruz. Eylül ayında bu konuda teknik görüşmelerin başlamasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’NİN İÇ POLİTİKASINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Türkiye’nin iç siyasetine de değinen Ossowski, PKK’nın silah bırakma süreciyle bağlantılı olarak, terörle mücadele yasasında reform gibi kalan kriterlerde ilerleme beklediklerini vurguladı. Türkiye’de yaşanan yargı süreçlerinin ilişkiler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirten Ossowski, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından döviz dalgalanmasına dikkat çekti. “Yatırımcı güveni için hukukun üstünlüğü ve demokratik standartlar hayati öneme sahip” ifadesini kullandı.

AB’nin Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşması’nın modernizasyonu konusunda adım atmaya hazırlandığını açıklayan Ossowski, “Ticaret Komiseri Maros Sefcovic temmuz ayında Türkiye’ye gelecek. İlk aşamada mevcut engeller kaldırılacak, ardından modernizasyon süreci başlayacak. Ancak unutmayalım ki tango iki kişiyle yapılır. Karşılıklı irade şart” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

TÜRKİYE-AB KADER ORTAKLIĞI

Son olarak, Türkiye ile AB’nin “kader ortağı” olduğunu vurgulayan Ossowski, görev süresi boyunca olduğu gibi Brüksel’deki yeni görevinde de Türkiye’nin AB ile bütünleşme süreci için çaba göstermeye devam edeceğini belirtti. “Vize serbestisi artık bir ayrıcalık değil, stratejik bir gereklilik” diyen Ossowski, sürecin ilerlemesi için her iki tarafın da siyasi irade göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Beşiktaş’ta Modern Antep Mutfağı Deneyimi

Beşiktaş'ta hizmete giren Soote Meze Bistro, Antep mutfağını modern gastronomi ile buluşturarak yenilikçi lezzetler sunuyor.

Küresel Piyasalarda Değerli Maden Yükselişi Uyarısı

Küresel belirsizlikler ve savaş riskleri, altın ve gümüş fiyatlarını artırıyor. Uzman İslam Memiş, yatırımcıların 2026 sonrası stratejilerini belirlemeleri gerektiğini vurguladı.

SAR 127 MT Tanklarda Göreve Hazır Sistem oldu

Yerli SAR 127 MT ağır makineli tüfek, Altay Ana Muharebe Tankı'nda kullanılmaya başlandı. Geliştiren firma SAR 127 MT'nin önemli bir teknoloji sunacağını belirtiyor.

Cihan Şensözlü Hakkında Gözaltı Kararı Çıkarıldı

Uyuşturucu soruşturması çerçevesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yakalama kararı çıkartılan Cihan Şensözlü, magazin dünyasında dikkatleri üzerine topladı.

Bursaspor Taraftarlarının Leyla Zana Tepkisi Gündemde

TFF 2. Lig Kırmızı Grup'taki Somaspor-Bursaspor mücadelesinde taraftarların Leyla Zana'ya küfür etmesi siyaseti alevlendirdi. Tepkiler yükselirken, DEM Partisi'nden Meral Danış Beştaş yöneticileri eleştirdi.