STEVE WITKOFF’UN KLARİFİKASYONU
ABD’nin Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Hamas’ın ateşkes teklifine dair değerlendirmelerde bulunuyor. Witkoff, Hamas’ın anlaşmaya yaklaşımının isteksiz olduğunu belirtiyor. Bu durum üzerine, Katar’ın başkenti Doha’da bulunan müzakere heyetlerini istişare için geri çağırma kararı alındığını açıkladı. Witkoff, esirlerin geri getirilmesi için alternatif seçenekleri gözden geçireceklerini ifade ederken, çatışmanın sona ermesi ve Gazze’ye kalıcı bir barış sağlama konusundaki kararlılıklarını vurguladı.
İSRAİL HÜKÜMETİNİN AÇIKLAMASI
Reuters’a bilgi veren bir İsrailli yetkili, Hamas’ın taviz vermesi gerektiğine işaret etti. Aynı zamanda, İsrail’in müzakereleri sürdürmeye istekli olduğu aktarıldı. İsrail hükümeti, esir takası ve Gazze’de geçici bir ateşkese ulaşma hedefi doğrultusunda, Hamas ile yürütülen dolaylı görüşmeleri yürüten müzakere heyetini istişare için geri çağırdığını duyurdu. İsrail Başbakanlık Ofisi, Doha’da esir takası ve geçici ateşkes konularında yürütülen heyetin geri çağrıldığını bildirdi.
ARABULUCULARA TEŞEKKÜR
Yapılan yazılı açıklamada, arabuluculuk faaliyetlerine destek veren ABD, Katar ve Mısır’a teşekkür edildikten sonra, “Hamas’ın öneriye verdiği yanıt ışığında, Doha’daki müzakere heyetinin daha ileri istişarelerde bulunmak için İsrail’e geri çağrılmasına karar verilmiştir.” denildi. Yerel basına konuşan ve kimliği açıklanmayan bir kaynağın belirttiğine göre, bu kararın esir takası ve geçici ateşkes müzakerelerinin “çöktüğü” anlamına gelmediği vurgulandı. Aynı kaynak, heyetin “ileri istişarelerde bulunmak üzere çağrıldığını” ve müzakerelerin hala olumlu bir ivme taşıdığına dikkat çekti.
HAMAS’IN MÜZAKERE SÜRECİ
Hamas, İsrail ile esir takası ve Gazze’deki ateşkes amacıyla arabulucuların sunduğu teklife yanıtını ilettiğini açıkladı. İsrail Başbakanlık Ofisi, bu sabah yaptığı yazılı açıklamada, arabulucular aracılığıyla Hamas’ın yanıtının Tel Aviv’e ulaştığını ve değerlendirileceğini bildirdi. Filistin kökenli Amerikalı iş insanı Bishara Bahbah, esir takası yapmak için yürütülen dolaylı müzakerelerde, Hamas’ın sunduğu yanıtın olumlu ve gerçekçi olduğunu ifade etti. Bahbah, ateşkese ulaşmak için Tel Aviv’in “ciddi ve hızlı” bir müzakereye girmesi gerektiğini belirtti.