ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yarın Katar’ın başkenti Doha’da bir toplantı yapılacağını duyurdu. Trump sosyal medyadan yaptığı paylaşımda bu konuya ilişkin detay vermedi. “İran toplantı talebinde bulundu” ifadelerini kullanan Trump, toplantının yarın Doha’da gerçekleşeceğini belirtti. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, özel temsilciler Steve Witkoff ve Jared Kushner’ın görüşmelere katılacağını doğruladı. Leavitt, Witkoff ve Kushner’ın mutabakat zaptını görüşmek için Doha’ya gideceğini söyledi. Sözcü, üst düzey toplantıların yanı sıra teknik görüşmeler de yapılacağını ifade etti. Leavitt ayrıca ateşkes yükümlülüklerini yerine getirdiklerini belirtti. “Şiddete şiddetle karşılık verilecektir” uyarısında bulundu.
MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI
İki ülke arasında dört aydır süren savaşı sonlandırmak amacıyla 17 Haziran’da 14 maddelik mutabakat zaptı imzalandı. Taraflar anlaşma çerçevesinde askeri eylemleri durdurmayı kabul etti. Hürmüz Boğazı’nı yeniden trafiğe açmayı da kabul ettiler.
HÜRMÜZ BOĞAZI'NDA GERİLİM TIRMANIYOR
Perşembe günü bir kargo gemisi İran kaynaklı mühimmatla vuruldu. Bu olay karşılıklı misilleme saldırılarını başlattı ve anlaşmayı tehlikeye soktu. Hürmüz Boğazı’nın kapalı kalması petrol fiyatlarını yükseltti. Varil başına 100 doların üzerine çıkan fiyatlar küresel enflasyonu artırdı.
ASKERİ HAREKETLİLİK SÜRÜYOR
Trump sosyal medyadan “Artık makul davranamayacağımız bir noktaya gelebiliriz” diye uyardı. “Askeri olarak başlattığımız işi tamamlamak zorunda kalabiliriz” dedi. “Bu gerçekleşirse İran İslam Cumhuriyeti artık var olmayacaktır” ifadesini kullandı. İran pazar günü erken saatlerde Kuveyt ve Bahreyn’deki ABD tesislerine saldırdı. Kuveyt ordusu hava savunma sistemleriyle karşılık verdi. Bahreyn’de siren sesleri duyuldu. İran Devrim Muhafızları Ordusu ABD’yi ateşkesi ihlal etmekle suçladı.
DOHA'DA TEKNİK SÜREÇ BAŞLIYOR
Taraflar geçici barış anlaşmasının uygulanması için Doha’da bir araya gelecek. Arabulucular “gerilimi düşürme kanalları” kurdu. Toplantı Hürmüz Boğazı’nın yönetimi ve askeri hareketliliğin azaltılmasına odaklanacak. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, dondurulan 12 milyar dolarlık varlığın 6 milyar dolarlık kısmının serbest bırakılacağını söyledi. Mutabakatı “İran halkı için büyük zafer” olarak nitelendirdi.
LÜBNAN MUTABAKATINA TEPKİLER
Lübnan ile İsrail arasında varılan anlaşmaya dair belirsizlik sürüyor. Lübnan Meclis Başkanı Nabih Berri anlaşmayı “dikte” olarak nitelendirdi. İsrail ordusu pazar günü Hizbullah’ın ateşkes ihlallerine yanıt verdi. Lübnan’ın güneyindeki üç komuta merkezini vurdu. Gece saatlerinde 200 metre uzunluğundaki Hizbullah tünelini imha etti. Hizbullah ateşkese bağlı kaldığını belirtti ancak savunma hakkını saklı tuttu. Beyrut hükümeti Hizbullah’ın itirazlarına rağmen İsrail ile görüşmeleri sürdürdü. Geçen cuma imzalanan anlaşma Lübnan ordusunun güneyde kontrolü devralmasını öngörüyor.