Açlık Sorunu Devam Ediyor: Bir Kilo Un

İSRAİL SALDIRILARI VE GAZZE’DE AÇLIK

Gazze Şeridi, İsrail saldırıları altında büyük bir insani krizle karşı karşıya. Açlığa mahkum edilmiş Filistinliler, sınırlı sayıda yardımlarla hayata tutunmaya çalışıyor. Ancak yardımlara ulaşma çabasındaki Filistinliler, İsrail ve ABD’nin öncülüğündeki tartışmalı “Gazze İnsani Yardım Vakfı” tarafından dağıtılan yardımları almaya çalışırken İsrail askerleri tarafından hedef alınıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun hükümeti, Gazze’de açlık olmadığını iddia ediyor. Ancak 88’i çocuk 147 kişi yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti. Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, 40 binden fazla 1 yaş altı bebeğin de “yavaş ölüm” tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

YARDIM BEKLENTİLERİ VE GERÇEKLER

Filistinliler, havadan atılan yardım paketlerinin ve bölgeye gelen yardım kamyonlarının yetersiz olduğunu vurguladı. 2 milyondan fazla nüfusa ulaşmadığını belirtiyorlar. Refah’tan Zawayda’ya göç eden Meryem Yahya, Amerikan Associated Press haber ajansına verdiği röportajda, “Karadan, havadan veya başka bir yerden yardım görmedik” dedi ve ekledi: “Burada, yol kenarında oturuyoruz, hiçbir şey almıyoruz ve bize hiçbir şey ulaşmıyor. Dilenciler gibi çadırlarda oturuyoruz, bir kilo un bekliyoruz ama kimse bize getirmiyor.”

Artan kıtlık uyarıları nedeniyle İsrail, sınırlı insani yardımın ulaştırılması amacıyla Gazze’nin üç bölgesinde günlük 10 saatlik “taktiksel duraklamalar” uygulamaya başladı. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, bölgeye yardım konvoyları gönderirken, havadan paket atma uygulamasına da geçildi. Ancak bu tehlikeli uygulama, daha önce birçok Filistinlinin ölmesine neden oldu. Han Yunus’tan Gazze’ye yönelen Ahmed El-Sumairi, insanların çadırlardan çıkmaya korktuğunu ve çocuklarının üzerine yardım malzemesinin düşmesinden endişe ettiğini belirtti. “Çadırlara düşen yardım malzemeleri nedeniyle birçok kişi hayatını kaybetti” diyerek durumun tehlikeli olduğunu aktardı.

İNSANİ KRİZ VE YARDIM DURUMU

Yerinden edilen Filistinli, mevcut durumu “Onlar buna geçici ateşkes diyorlar, biz bunu geçici ateşkes olarak görmüyoruz. Her yerde bombardıman var” şeklinde ifade etti. İskelet kadar zayıflamış çocukların görüntüleri ve açlıktan ölümler, uluslararası çapta İsrail’e yönelik eleştirileri artırıyor, ancak Netanyahu hükümetine karşı henüz dünya genelinde belirgin bir adım atılmış değil. İsrail ordusu, 28 adet gıda yardımı paketinin havadan atıldığını ve yardımların ulaştırılması için güvenli yollar oluşturmayı planladıklarını bildirdi. Birleşmiş Milletler, Gazze’de yaklaşık üç ay boyunca beslemeye yetecek kadar gıda stoğunun mevcut olduğunu açıkladı. Gazze nüfusunun üçte birinin günlerdir yemek yemediği ve yaklaşık yarım milyon kişinin kıtlık benzeri koşullar altında yaşadığı bildiriliyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Mahkeme CHP’nin Kongre ve Kurultay Davasını Reddetti

Ankara 3. Asliye Mahkemesi, CHP tarafından 2023'te düzenlenen İstanbul İl Kongresi ve 38. Olağan Kurultay'ın iptali davalarını reddetti. Ret kararının gerekçeleri mahkeme tarafından ayrı ayrı açıklandı.

1 Temmuz’da Depozitolu Şişeye 1 TL Verilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 Temmuz'dan itibaren Depozitosu Olan Ambalajlar uygulamasının Türkiye genelinde yaygınlaşacağını açıkladı. Uygulama kapsamında teşvik bedeli ise 1 TL olarak belirlendi.

Jhon Duran’ın Paylaşımı Sosyal Medyada Konuşuluyor

Fenerbahçe'nin geçtiğimiz sezon başında Al Nassr'dan kiraladığı Jhon Duran ile devre arasında yollar ayrıldı ve Kolombiyalı futbolcu Zenit'e kiralandı. Disiplinsiz tavırlarıyla öne çıkan oyuncu Galatasaray ile anılıyordu.

MSB’den Yunanistan’ın Silahlanmasına Açıklama

Milli Savunma Bakanlığı, 115'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla haftalık olağan basın toplantısını İzmir Çiğli'de gerçekleştirdi. Toplantıda Yunanistan'ın silahlanma faaliyetlerinin yakından takip edildiği belirtildi.

Ferah Kebap’ın Konkordato Süresi Uzatıldı

Isparta'da faaliyet gösteren ve odun ateşinde pişirdiği yemeklerle tanınan Ferah Kebap, reklam ve sosyal medya kullanımına rağmen finansal darboğaza girince konkordato talebinde bulundu. Restoran yiyecekleri 250 liradan başlayan fiyatlarla satıyordu.