AÇIK ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞ BELGESİNE İLİŞKİN YENİ TEKLİF
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Açık Alkollü İçki Satış Belgesini Haiz İşyerlerinde Kullanılan Servis Amaçlı Materyallere İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu tebliğ ile, açık alkollü içki satış belgesine sahip olan içki tüketim noktalarında, üzerinde alkollü içki marka, amblem ve logolarına yer verilebilecek servis amaçlı materyallerin kullanım kural ve sınırları belirlendi.
SERVİS AMAÇLI MALZEMELERİN KULLANIMINA DAİR KURALLAR
Tebliğ çerçevesinde, söz konusu iş yerlerinde bulunan ve piyasaya arz ambalajı bozulmuş alkollü içkilerin tüketiciye servisi için kullanılan cam veya diğer malzemeden yapılmış bardak, kadeh, sürahi ve karaf gibi servis kaplarında, alkollü içkilerin arz ambalajının bozulmasında kullanılan açacaklar ve tirbuşonlarda, servis sırasında kullanılan tepsiler ve buz kovalarında, bira tipi alkollü içkinin servis kaplarına doldurulmasında kullanılan musluk düzeneklerinde, alkollü içkilere özel paspaslarda ve içki karışımlarının hazırlanmasında kullanılan malzemelerde alkollü içki marka, amblem ya da logolarına yer verilebilecek. Ancak bu materyaller, yalnızca alkollü içki servisi ve tüketimi için kullanılacak.
MARKA VE AMBLEMLERDEKİ SINIRLAR
Bu materyaller üzerinde, sadece alkol piyasasına sunulmuş içkilerin orijinal arz ambalajında bulunan marka, amblem ya da logolar kullanılabilecek. Servis materyallerinin üzerinde, belirtilen marka, amblem ya da logo dışında alkollü içkilere dair herhangi bir ibare veya açıklama yer almayacak. Aykırı kullanım halinde, bu materyaller teşvik edici içerik veya reklam mahiyetinde kabul edilerek idari para cezası uygulanacak. Tebliğ, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.