ALTIN FİYATLARINDA DÜŞÜŞ
Altının ons fiyatı, İsrail ve İran arasındaki 12 günlük gerilim sonrasında bugün 3 bin 316,18 dolara gerileyerek 11 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeye indi. İsrail’in İran’ı hedef almasıyla başlayan savaş gerilimi, piyasalarda etkili olmaya devam ediyor. Bu konudaki haber akışı ise yatırımcıların gündeminde kalmaya devam ediyor. 13 Haziran’da İsrail ordusu, İran’ın nükleer programına yönelik saldırı başlattıklarını açıkladı. Saldırılar, İran’ın başkenti Tahran ile Tebriz, İsfahan’daki Natanz nükleer tesisi ve diğer bazı şehirleri hedef aldı. İran’dan gelen misilleme füze atışları, İsrail’de geniş alanda saldırı alarmlarının çalmasına neden oldu. Son saldırılarda bazı füzeler Tel Aviv ve çevresine isabet etti.
ABD’DEN UYARILAR VE SALDIRILAR
ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e “teslim olmasını” talep etti ve İran’a karşı askerî bir saldırı başlatmayı değerlendirdi. Hafta sonu, ABD, İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine hava saldırısı düzenledi. Trump, bu saldırılarda İran’ın kilit nükleer zenginleştirme tesislerinin tamamen yok edildiğini söyledi. Ayrıca, İran’ın barış yapmak zorunda olduğunu, aksi takdirde sonraki saldırıların daha ağır olacağını ifade etti. Analistler, artan gerilimin Orta Doğu’da enerji arzı gibi küresel ekonomik riski artırdığını belirtiyor.
HÜRMUZ BOĞAZI RİSKİ
Orta Doğu’daki petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretiminin Hürmüz Boğazı üzerinden dünya pazarlarına taşınması, ABD’nin İran’a yönelik hava saldırısının ardından tekrar endişe yaratıyor. Hürmüz Boğazı, dünyada deniz yoluyla taşınan ham petrolün yaklaşık üçte birinin geçiş noktasını oluşturuyor. İranlı yetkililerin açıklamalarıyla ilgili olarak, İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Üyesi İsmail Kevseri, Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına ihtiyaç olduğunu ancak nihai kararın Milli Güvenlik Yüksek Konseyi’nde olduğunu bildirdi. Analistler, 1970’lerdeki petrol krizine benzer bir arz krizinin küresel ekonomide derin sorunlara yol açabileceğini belirtiyor.
ATEŞKES VE EKONOMİK ETKİLER
İran dün Katar’daki ABD üssü El-Udeyd’e saldırı düzenledi. Trump, İran’ın bu saldırıyı önceden kendilerine bildirdiği için teşekkür etti. Sabah saatlerinde Trump, “İsrail ile İran arasında tam ve eksiksiz ateşkes sağlandı ve savaş sona erdi” açıklamasını yaptı. İsrail hükümeti ise İran’dan gelen tehditlerin ortadan kaldırıldığını belirterek Trump’ın ateşkes önerisini kabul etti.
ALTIN FİYATLARINDAKİ GİDİŞAT
12 Haziran’da 3 bin 386 dolardan kapanan altının ons fiyatı, güvenli limanlara olan talebin artmasıyla 16 Haziran’da 3 bin 451,4 dolara yükseldi. Analistler, ABD’de enflasyonun beklentilerin altında gelmesinin altının fiyatını desteklediğini söyledi. Ancak 16 Haziran’dan sonra fiyatlar düşüşe geçti ve ateşkesle birlikte 3 bin 316,18 dolara gerileyerek düşük seviyede kaldı. Ayrıca, 18 Haziran’daki ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı toplantısında banka politika faizini sabit bırakacağını ve indirimler için acele etmeyeceğini belirtmesi, altındaki gerilemelerde etkili oldu. Tahvil faizlerindeki artış da altının değerinde olumsuz etki yaratırken, yatırımcıların güvenli liman olarak dolara yönelmesi altın fiyatlarını düşürüyor. Değerli metal grubunda ise gümüş ve platinde sert yükselişler görülüyor.