UÇAĞIN ARIZASI VE ACİL İNİŞ KARARI
Antalya’dan kalkan bir uçak, Marmara Denizi üzerinde seyir halindeyken ön dikmesinde bir arıza yaşadı. Hava Trafik Kontrolörü ile iletişim kuran pilot, acil iniş yapma gerekliliğini bildirdi. Pilot, Hezarfen Havalimanı’na iniş gerçekleştirmek istediğini ifade ederken, gerektiği takdirde Büyükçekmece Gölü’ne de iniş yapabileceğini belirtti. Uçak, Atatürk Havalimanı’nda tur attığı sırada itfaiye ve Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) ekipleri hazır bekletildi. Uçak, Hezarfen Havalimanı’na saat 12.30’da sorunsuz bir şekilde iniş yaptı.
PİLOTUN KONUŞMALARI
Pilot ile kontrol kulesi arasında geçen iletişim telsiz kayıtlarına yansıdı. Pilot şöyle dedi: “Efendim mümkünse Hezarfen’e divert etmek istiyorum. İniş takımlarıyla ilgili monitörde bir sorun algılıyorum. Gerekirse Büyükçekmece gölüne iniş yapacağım.” Kontrol kulesi ise: “Anlaşıldı efendim, 05 pist başından Güney kuzey yönüne kat ediş serbest. Yaklaşma ile de koordinesini yapacağım. Hezarfen’e inişiniz tahmini kaç olur?” diye sordu. Pilot, “1500 feet olacak, tahmini 10 dakika” yanıtını verdi. Kontrol kulesi, “Şuan acil bir durum var mı?” şeklinde bir soru sordu. Pilot, “Yok efendim, ön iniş takımı monitör edemiyorum, bağlantı sorunu olabilir. Gerekirse Büyükçekmece Gölü’ne iniş yapabilirim. Hezarfen’e divert etmek istiyorum” dedi.
HEZARFEN HAVALİMANI HAKKINDA
Hezarfen Havaalanı, İstanbul’un Avrupa yakasında, Arnavutköy ilçesi sınırları içerisinde, Büyükçekmece Gölü’nün kuzeyinde yer alan 500 dönümlük bir arazi üzerinde konumlanıyor. Türkiye’nin ilk özel havaalanı olan Hezarfen Havaalanı, 1992 yılında faaliyete geçmiştir. Havaalanı, Türk havacılığının öncüsü olarak kabul edilen Hezarfen Ahmet Çelebi’nin ismini taşımaktadır. Ahmet Çelebi, Galata Kulesi’nden Üsküdar’a yaptığı uçuş ile tanınmaktadır.