2026 FIFA Dünya Kupası son 16 turunda ABD ile Belçika arasında oynanacak kritik maç öncesi FIFA, ABD’li oyuncu Folarin Balogun’un kırmızı kart cezasını bir yıl süreyle erteleme kararı aldı. Bu kararın ardından Balogun ilk 11’de sahaya çıktı. ABD, Belçika’ya 4-1 yenilerek turnuvaya veda etti.
AVRUPA PARLAMENTOSU ÜYELERİNDEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI
Yaşananlar sonrası Avrupa Parlamentosu’nun 72 üyesi harekete geçti. Vekiller, FIFA Başkanı Infantino’ya ve Avrupa’daki futbol federasyonlarına mektup yazdı. Mektupta Balogun’un Belçika maçında oynamasına izin verilmesi sorgulandı. Karar alma süreciyle ilgili endişeler dile getirildi. Vekiller turnuva ve Infantino için acil soruşturma başlatılmasını önerdi. Mektupta FIFA tüzüğü ve etik kurallarına atıf yapıldı. Üye federasyonların müdahale etmesi gerektiği belirtildi. Siyasi tarafsızlık ilkesinin ihlal edildiği öne sürüldü. Vekiller ayrıca Infantino’nun ABD Başkanı Trump ile bağlantılarının da soruşturulmasını istedi. Soruşturmanın Balogun’a uygulanan yasağın kaldırılma sürecini de kapsaması talep edildi.
INFANTİNO'DAN KARARIN BAĞIMSIZLIĞI VURGUSU
FIFA Başkanı Gianni Infantino kararla ilgili tartışmalara yanıt verdi. Infantino, cezanın ertelenme kararının bağımsız ve özerk alındığını savundu. FIFA’nın yargı organlarının bağımsız çalıştığını söyledi. Disiplin talimatının uygulandığını ve davaların yönetmeliklere göre karara bağlandığını belirtti. Bu bağımsızlığın futbolun güvenirliği için esas olduğunu vurguladı. Infantino, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştüğünü doğruladı. Görüşmede devam eden bir hukuki süreç olduğunu anlattı. Davanın zamanı gelince yetkili kurullar tarafından karara bağlanacağını açıkladı. FIFA’nın sisteminin bu şekilde işlediğini ve bu ilkeyi her zaman savunacağını ifade etti.