BAKAN KACIR’DAN KREDİ HEDEFİ AÇIKLAMASI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bugün hayata geçirilen Küresel Rekabetçilik ve Kapasite Geliştirme destek programlarıyla bu yıl 22 milyar liralık kredi hacmi yaratmayı planladıklarını ifade etti. Kacır, KOSGEB’de düzenlenen “Büyüme ve Küreselleşme Destekleri Tanıtım Programı”na katıldığı konuşmasında, Türkiye’deki teknopark sayısının 105’e ulaştığını ve 11 binden fazla teknoloji girişiminin yenilikçi projelere imza attığını belirtti. Özel sektörde 1600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezi olduğunu vurgulayan Kacır, “Kurduğumuz AR-GE ekosistemiyle özel sektörümüzün öncülüğünde AR-GE harcamalarımız 1,2 milyar dolardan 16,1 milyar dolara çıktı. AR-GE personeli sayımız 29 binden 291 bine yükseldi.” dedi. KOBİ’lerin bu süreçte kritik bir rol oynadığını vurgulayan Kacır, “Bu kazanımları elde etmemizde, ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99’unu oluşturan, istihdamın yüzde 71’ini sağlayan, AR-GE harcamalarımızın yüzde 30’unu, ihracatımızın yüzde 35’ini gerçekleştiren KOBİ’lerimiz önemli bir pay sahibidir.” ifadesini kullandı.
KOSGEB’DEN DESTEK AÇIKLAMALARI
Kacır, KOBİ’leri her yönüyle desteklemeye devam ettiklerini belirtti ve KOSGEB’in 22 yıl içinde 1 milyon 350 bin işletmeye 188 milyar lira destek sunduğunu ön plana çıkardı. Geçtiğimiz yıl 57 bin işletmeye sağlanan desteğin 13,2 milyar lira olduğunu açıklayan Kacır, “KOSGEB’in 40’a yakın farklı programını 4 ana başlıkta yalınlaştırdık. Programları, tohum aşamasından küreselleşmeye kadar ihtiyaçların esnek şekilde karşılanabileceği ‘girişimcilik, sürdürülebilirlik, ölçek büyütme ve küresel rekabet’ başlıklarında topladık.” şeklinde konuştu. Yeniden yapılandırılan Girişimci Destek Programı’nın destek üst sınırını 375 bin liradan 2 milyon liraya çıkardıklarını aktaran Kacır, bu program ile 17 bin 880 girişimciye 613 milyon lira destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, düzenledikleri girişimci seçmeleriyle 1064 girişimin 1,5 milyar lira destek alacağını duyurdu.
KOBİ DESTEK PROGRAMLARI VE YENİ FİNANSMAN MODELİ
Kacır, “Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı” dahilinde 2024’te 21 bin işletmeye 7,3 milyar lira destek ödemesi gerçekleştireceklerini açıkladı. “KOBİ’lerimizin yüksek katma değerli üretimle rekabet avantajını artıracak, uluslararası standartlarda verimli üretime entegre olmalarını sağlayacak adımları da süratle devreye alıyoruz.” dedi. Yeşil Sanayi Destek Programı çerçevesinde 866 KOBİ’ye 2,1 milyar lira destek verdiklerini ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile birlikte 300 milyon avroluk finansman desteğini KOBİ’lerin dijital dönüşüm projelerine sağladıklarını dile getirdi. Kacır, “KOBİ’lerimizin ekonomimiz ve değer zincirimizdeki katkısını güçlendirdikçe Türkiye Yüzyılı hedeflerimize bir adım daha yaklaşacağız.” ifadesini kullandı.
KAPASİTE GELİŞTİRME DESTEĞİ
Kacır, KOBİ’lerin inovasyon yeteneği ve kapasite geliştirme yatırımlarının sürdürülebilir büyüme ve rekabet gücünü artırma konusunda büyük önem taşıdığını belirtti. Kapasite Geliştirme Destek Programı ile işletmelerin ölçek büyütme yatırımlarının destekleneceğini ifade etti. Bu kapsamda imalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama ve bilimsel AR-GE faaliyetleri gibi geniş yelpazedeki sektörlerde KOBİ’lerin ihtiyaçlarının karşılanacağını aktaran Kacır, “KOBİ’lerimizin kapasite genişletme yatırımlarını hızlandıracak program kapsamında 20 milyon lira üst limitli ve 36 aya kadar vadeli finansman için 20 puana kadar geri ödemesiz faiz/kar payı desteği sunuyoruz.” dedi. Ayrıca, bu iki program ile bu yıl 22 milyar liralık kredi hacmi oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.
İSTİHDAM KORUMA PROGRAMI DUYURUSU
Bakan Kacır, önümüzdeki dönemde finansmana erişimde zorluk çeken KOBİ’ler ve emek yoğun sektörler için daha fazla destek sunacaklarını açıkladı. “1 milyon 200 binden fazla çalışana istihdam sağlayan konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde üretim ve istihdamı muhafaza etmek adına bu ay KOSGEB eliyle İstihdamı Koruma Programı başlatıyoruz.” diyen Kacır, “Bu sektörlerde geçtiğimiz yılın iş gücü düzeyini bu yıl da koruyan KOBİ’lerimize çalışan başına aylık 2 bin 500 liraya kadar destek ödemesi sağlayacağız.” ifadesiyle KOBİ’lerin önünü açacaklarını belirtti.