DÖVİZ KURU VE BÜYÜME BEKLENTİLERİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdi. A Haber’de canlı yayında yaptığı açıklamada Şimşek, “2026’da büyüme yüzde 3 civarı, ticarette korumacılık yapısal bir sorun, geçici bir durum değil. Gelecek sene küresel ticaretteki büyüme yüzde 2’nin altına düşecek ve bu olumsuz bir gelişme. Küresel enflasyondaki düşüş devam ediyor. Fed’in faiz konusu finansal elverişli koşullar sunacak. Dengeli bir resim ortaya çıkıyor.” ifadesini kullandı.
İHRACATTA KORUMACILIK VURGUSU
İhracat ile ilgili değerlendirmeler yapan Şimşek, “Yapısal sorunlar var dünyanın karşısında, bizim için de fırsatlar içeriyor. Ticarette korumacılık herkesi etkiliyor. Türkiye’nin ihracatının yüzde 62’si serbest ticaret anlaşmalarının olduğu 54 ülkeye gidiyor, ihracatın yüzde 62’si korunaklı. Bölgesel olarak baktığımızda korumacılık parçalanmaya yol açıyorsa, bölgesel entegrasyon ön plana çıkıyor. Yakın coğrafyayla daha yüksek entegrasyon oranımız yüksek.” dedi.
SAĞLIK TURİZMİ VE DEMOGRAFİK FIRSATLAR
Dünya nüfusunun yaşlandığını ve Türkiye’nin bu duruma karşı cazip bir lokasyon olduğunu ifade eden Şimşek, “Dünyada nüfus yaşlanıyor, Türkiye’de de yaşlanma var. Çalışma çağındaki nüfusumuz hızlı artıyor, kadınların işgücüne katılması için fırsat penceremiz var. Büyüme öngörümüz daha iyi. Makrofinansal istikrarla pekişince Türkiye cazip hale geliyor.” şeklinde konuştu.
YAPAY ZEKADA TÜRKİYE’NİN GÜCÜ
Türkiye’nin yapay zeka yatırımlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Şimşek, “Yapay zekada gelişmekte olan ülkelerin önündeyiz. 5G ihalesi yapılacak. Türkiye’nin hazırlığı çok güçlü, beşeri sermayemiz çok iyi.” dedi.
SAVUNMA SANAYİİNDEKİ GELİŞMELER
Bakan Şimşek, Türkiye’nin savunma sanayi alanındaki önemi hakkında “NATO’nun aldığı kararla birlikte 2030’lu yılın ortasında yıllık savunma sanayi harcamaları 6 trilyon dolara ulaşacak, şu anda 2.7 trilyon dolar. Savunma sanayi ihracatında çok büyük fırsata sahibiz. Devam eden 1400’e yakın proje var. Türkiye bu sene küresel savunma sanayi ihracatında ilk 10’a girecek. 6 trilyon dolarlık savunma sanayi harcaması olacak, en hazır ülkelerin başında Türkiye geliyor.” şeklinde açıkladı.
İsrail-İran arasında yaşanan savaşlara rağmen OVP’ye sadık kaldıklarını söyleyen Şimşek, “Nisan başında ticaret savaşları şokunu yaşadık, bölgemizde savaşlar oldu. Bunlar programımızı geçici olumsuz etkiledi, buna rağmen Türkiye programı rayında tuttu. Programı uygulamayı önceliklendirdik.” ifadesini kullandı.
ENFLASYON BEKLENTİLERİ VE GÜVEN
“Bu program 3 yıllık bir program. Programın ilk evresini Eylül 2023’te açıkladık. Makrofinansal istikrarı elde etmek için yaptık. Depremin yaralarını sararken enflasyonun kontrolden çıkmasını engellemek için yapıldı. Makrofinansal istikrarı ilk yılda başardık. Enflasyonu düşürüyoruz, mali disiplini tesis ediyoruz, cari açıkta yapısal iyileşme ve rezerv yeterliliği sağlandı. Yıl sonu enflasyonunun yüzde 30’un altına düşmesini bekliyoruz.” diyen Şimşek, “CDS’ler 5 yılın en düşük seviyesinde.” açıklamasında bulundu.
Şimşek, “Temel mal enflasyonu Ağustos ayı itibarıyla yüzde 20’nin altına düştü. Hizmet enflasyonu, kira ve eğitim gibi bazı kalemlerden dolayı yüksek. Bütün bunlara rağmen biz manşet enflasyonun yüzde 30’un altına düşeceğine inanıyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
then "Add to Home Screen"