Abdul El-Sayed, Salı günü son oy kullanma noktası ziyaretinden ayrılırken planını, Woodward Bulvarı’ndaki Majestic Tiyatrosu’nda en geç saat 22.00’de sahneye çıkıp, daha çok kucaklayıcı olması gerektiğini bildiği bir konuşma yapmak olarak belirlemişti. Ancak aynı zamanda Kasım ayında kazanma şansına ve diğer Demokratların neden arkasında sıraya girmesi gerektiğine dair tüm soruları yanıtlayacak büyük bir zafer bekliyordu. Bunun yerine El-Sayed, 1,5 milyondan fazla oyun kullanıldığı seçimde 15 bin oyluk farkla zafere ulaşabildiğini ancak Çarşamba sabahı ilan edebildi. “Muhammed Ali’nin sözleriyle, ‘Dünyayı salladık'” dedi gazetecilere. Ancak eyaletteki kilit Demokratları ikna edebilmiş değil; öyle ki, seçmeni dönüştürme vaatleri, son derece sert, kişisel ve derin yaralar bırakan bir ön seçim maratonunun ardından beklentilerin çok uzağında kaldı.
PARTİ İÇİNDE DERİN YARALAR
Tehlikede olan, partinin Donald Trump’ın son iki yılında üst kanatta çoğunluğu kazanma şansı açısından kritik bir Senato koltuğu. Mikrofonlar açıkken siyasi liderler, partinin El-Sayed’ın arkasında birleşebileceğinden emin olduklarını söylüyor. Ancak daha sonra kayıt dışı konuşmak istediklerinde, yaraların kapanamayacak kadar derin olduğundan korktuklarını dile getiriyorlar. El-Sayed, Demokrat Parti’nin sosyalist eğilimli kanadı için bir ilke imza attı; bu kanat, derin mavi bölgelerdeki son başarılarına bir de salınım eyaleti zaferi eklemiş oldu. Medicare for All’a odaklanması ve siyasette büyük parayla mücadele etmesi de dikkat çekiciydi. Ancak eleştirmenleri, hayranlarının sevdiği şeyleri, yani büyük para gruplarının aleyhine harcadığı on milyonlarca doları kınamasını ve Stevens’ı “iki cümle kuramayan AIPAC kuklası” olarak nitelendirmesini kibir ve nefret işareti olarak gördü. Önde gelen Demokratların kaçınmayı umduğu şey tam da buydu; iki kaynak, El-Sayed’a defalarca ulaşıp İsrail konusuna bu kadar odaklanmamasını ve havayı yumuşatmasını istediklerini söyledi.
Stevens, Çarşamba sabahı El-Sayed’ı arayarak tebrik etti; hemen ardından El-Sayed, şehir merkezindeki tarihi Spirit of Detroit anıtında zafer basın toplantısı düzenledi. Eski rakipleri Mallory McMorrow da oradaydı; yarışı kim kazanırsa kazansın katılmayı uzun süredir planlıyordu. Ancak Stevens’ın davet edilmemesi, bazı destekçilerine göre erken bir küçümseme olarak algılandı çünkü Stevens yarışı hızla kabul etmiş ve “doğru olanı yapmıştı”. McMorrow, “Bundan sonra her gün yapacağım şeyin bir parçası da herkesi dinlemek ve bu partiyi nasıl bir araya getireceğimizi bulmak” dedi. Çarşamba günü hemen El-Sayed’ı desteklediğini açıkladı. McMorrow, Salı günü oy kullanma işlemleri kapanmadan önce, “Bunun birkaç hafta sürebileceğini kabul ediyorum. Ancak Kasım ayına kadar 13 haftamız var” dedi. Cuma sabahı Detroit’te, Michigan’a yerleşen ve 2028 başkanlık yarışı öncesinde Senato için kendisi yarışmayı reddeden Pete Buttigieg’in başını çekeceği bir birlik mitingi planlanıyor.
Michigan Demokrat Parti Başkanı Curtis Hertel, eyalet tarafından finanse edilen 45 organizatörün şimdiden Michigan genelinde çalışmaya başladığını ve bu sayının Kasım ayına kadar ikiye katlanacağını söyledi. Senato Çoğunluk PAC’inin ön seçimi kim kazanırsa kazansın Michigan için ayırdığı 20 milyon dolar gibi dış kaynaklı fonlar da hazır. Hertel, “Eyaletteki her Cumhuriyetçi bölgede belediye toplantıları yaptık. İnsanlar kendilerine bir şey vaat edildiğini, ilk sırada olacaklarının söylendiğini ama kesinlikle olmadıklarını hissettikleri için öfkeli. Milyarderlerin vergilerini düşürürken buradaki insanların sağlık hizmetlerini kestiler” dedi ve ekledi: “Demokratlar için ön seçim sonrası kırgınlıkların olduğunu anlıyorum ancak Michigan’da olacakların ülke için ne anlama geldiğini biliyorlar ve bilecekler. Bu yeterli değilse, Trump’ın Yüksek Mahkeme’de süper çoğunluğu elde etmesine ne dersiniz?”
AIPAC'A KARŞI YÜRÜTÜLEN KAMPANYA
Oyların kapanmasına 48 saatten az bir süre kala yayıncı Jack Cocchiarella, El-Sayed’a kampanya üniforması haline gelen ve pazılarını bilinçli olarak açıkta bırakan siyah V yakalı tişörtlerden kaç tane sahibi olduğunu sordu. El-Sayed, on iki tişörtü olduğunu ancak “ABD-İsrail ilişkisi için en tehlikeli aday” yazan bir tişörte daha ihtiyacı olduğunu ve onu her gün giyeceğini söyledi. El-Sayed bağış toplantısına, fenomenlerle havuza gideceği bir partiye giderken aracın ön koltuğundan bağlandı. Orada güneş gözlüklerinin üzerinden bakan pozlar verdi ve sol görüşlü fenomen Hasan Piker ile tokalaşıp sarıldı. Pazartesi akşamı Piker ile birlikte bara dönüştürülmüş bir kilisedeki etkinliğe geldi. Piker mavi renkli Metro Detroit Demokratik Sosyalistler Amerika şapkası takıyordu. İçeride, Amerika Birleşik Devletleri’nin yanlışlarını düzeltme geleneğine kendini yerleştiren ve ülkenin 250. kuruluş yıldönümüne uygun olduğunu söylediği varsayılan zafer konuşmasının provasını yaptı. Dışarıda, çoğunluğu eyalet dışından gelen yayıncılar, aralarında iki ayrı kedi temalı podcast sunucusu da vardı, çoğunluğu eyalet dışından gelen gönüllülerle röportaj yapıyordu; hepsi El-Sayed tarafından çekilmişti.
2018’de valilik için yarıştığından beri siyasetten paranın çıkarılmasından bahseden El-Sayed için an, mesajla buluştu. AIPAC tarafından fena halde geride bırakılmanın hayal kırıklığını, onları tüm dış harcamalar için kapsayıcı bir hedefe dönüştürmeye kanalize etti. Detroit’teki Louis Pasteur okulunda oy kullandıktan sonra sorulan soruya 34 yaşındaki otomotiv satış müdürü Nathan Bruno, El-Sayed’ı “öncelikle siyasetten paranın çıkarılması nedeniyle” seçtiğini, Haley Stevens’ın bu konuda yeterli donanıma sahip olmadığını söyledi. 30 yaşındaki Detroit belediye çalışanı Emily Lopez ise İsrail ve Gazze konusunu önemsediğini ancak oyunu belirleyen şeyin büyük para gruplarının Stevens adına yaptığı harcamalar olduğunu söyledi. Amerikan İsrail İşleri Komitesi (AIPAC), süper PAC aracılığıyla El-Sayed aleyhine 30 milyon dolardan fazla harcadı; bu, onu ekranlarda 30’a 1 dezavantaja düşüren reklam bombardımanının parçasıydı. Lopez, Stevens’ın “sahte” ve “gizli bir Cumhuriyetçi gibi göründüğünü” söyledi ve “Birinden para alırsam, ona bir şey geri vermem gerektiğini hissederim” diye ekledi.
El-Sayed, tartışmalarda ve çevrimiçi platformlarda AIPAC’a defalarca yüklendi. Michigan’da Joe Biden’ın İsrail politikalarını protesto etmek için başlatılan Uncommitted hareketinin kurucularından Abbas Alawieh bile harcamaların ne kadar geniş yankı bulduğuna şaşırdığını söyledi. Dearborn’daki bir okul önünde konuşan ve kendisi de eyalet Senatosu için kazandığı ön seçimde oy kullanan Alawieh, “Uzun süredir ilerici siyasette çalışıyorum. Büyük paranın siyasetten çıkarılması konusunun bu yılki kadar seçmenin gündeminde olduğunu hiç görmemiştim. İnsanlar siyasetimiz hakkında öfkeli. Yedi aydır kapı kapı dolaştıktan sonra aklımda tek şey, her kapıda bana ifade edilen acı ve bir seçmenden diğerine duyulan ‘Bizi unutmayacağına söz ver’ yalvarışı. Ulusal partilerimizin onları unuttuğunu hissediyorlar” dedi.
DEMOKRATLAR ARASINDAKİ BÖLÜNME
Madison Heights’taki bir tesisatçılar sendikası binasında Stevens mitingine katılan Lathrup Village Belediye Başkanı Kelly Garrett, sadık bir Demokrat olduğunu ancak El-Sayed’ı destekleme ihtimali karşısında yüzünü buruşturduğunu söyledi. Garrett, “Zor olacak. Yutulması zor bir hap olacak ama yapacağım. Çünkü kazanmamızı o kadar çok istiyorum” dedi. Pazar günü tesisatçıların sendika salonunda Stevens’ı bekleyen Haham Asher Lopatin ise birçok konuda gururlu bir Demokrat olduğunu ancak El-Sayed’ın İsrail’e odaklanması ve ülkeye yapılan fonlamayı Michigan’ın sorunlarının çoğunun nedeni olarak görmesinin kendisi için aşılamaz olabileceğini söyledi. Lopatin, “Mike Rogers’a oy vermeyi ciddi ciddi düşünüyorum. Abdul El-Sayed hakkındaki anlayışımı yeniden gözden geçirmek istiyorum. Çünkü büyük ölçüde gördüklerimden çok rahatsız oldum, ancak her şeyi yeniden inceleyeceğim ve Mike Rogers’ın ne olduğunu da yeniden inceleyeceğim. Eğer Trump ne derse onu söyleyen biri olursa korkarım” ifadelerini kullandı.
Stevens destekçisi ve seçim gecesi partisinde sahne alan Temsilci Hillary Scholten, El-Sayed’ı sık sık eleştirdi ve onu Piker’ın tartışmalı açıklamalarıyla ilişkilendirdi. Piker’ın ABD’nin 11 Eylül 2001 terör saldırılarını “hak ettiği” yorumu da bunlara dahildi. Scholten, Salı gününden önce El-Sayed kazanırsa onu destekleyip desteklemeyeceğini söylemeyi reddetti. Sonuçlarla ilgili bir açıklama yayınladı ancak El-Sayed’dan bahsetmedi. El-Sayed destekçileri, birliği sağlama konusundaki bu isteksizliğe öfkelenebilir. Ancak Salı gecesine girerken bazıları, Stevens kazanmış olsaydı tam olarak böyle tepki vereceklerinin sinyalini veriyordu. Colorado’da görevdeki bir Temsilciler Meclisi Demokratını yenen demokratik sosyalist Melat Kiros, ülkeyi gezip kendine benzeyen adayları desteklerken El-Sayed ile birlikte kampanya yürüttü. “Faşizme karşı dimdik ayakta durmamız gerektiği için” genel seçimde ona yardım etmek üzere eyalete dönmeyi dört gözle beklediğini söyledi.
Aynı şeyi Stevens için yapıp yapmayacağı sorulduğunda, “Uzaktan destekleyebilirim, muhtemelen. Aslında biliyor musun? Hayır, desteklemezdim” yanıtını verdi. İsrail’e destek anketlerde düşerken, El-Sayed’ın Yahudi devletinin ilericilikle bağdaşmadığı yönündeki argümanı tabanına hitap etti. Ford için araç test sürüşü yapan ve Red Wings forması giyen 26 yaşındaki Jarrett Maki, “Uzun zamandır ilk kez tanıdığım insanların yaşadığı ve benim de yakında yaşayacağım sorunlara yanıtlar duydum” dedi. Troy’dan kısa süre önce arabayla gelmişti ve Pazartesi gecesi Piker ve diğer fenomenlerle yapılan etkinlikteki birkaç gerçek seçmenden biriydi. Sağlık hizmetleri ve market fiyatlarının maliyetinin aklında olduğunu söyleyen Maki, Biden’ın 2020’de vaat ettiği kadar ilerici olmadığı için hayal kırıklığına uğradığını da belirtti. Nevin yeterince ilerici olmadığı sorulduğunda Maki, “İsrail-Gazze olaylarının çoğuna suç ortağı olmak” dedi. Stevens kazanmış olsaydı onu destekleyemeyeceğini söyledi.
Trump bu bölünmeleri körüklemeye istekli. Başkan, Çarşamba günü El-Sayed hakkında “Yahudilerden nefret ediyor ve İsrail’den nefret ediyor. Onlara kalbinin derinliklerinde yanan bir tutkuyla nefret ediyor ve bu konuda yapabileceği hiçbir şey yok” dedi. Stevens ise Çarşamba sabahı yaptığı açıklamada El-Sayed’a desteğini hemen iletti. “Bu, Demokrat Parti içindeki görüşlerin tamamını ortaya çıkaran kapsamlı ve zorlu bir kampanyaydı; bu yüzden ön seçimler var. Hizmet etmek için elimi kaldırdığım için gururluyum ve bu Senato koltuğunun mavi kalması, Birleşik Devletler Senatosu’nu çevirmemiz ve Michigan için çalışmaya devam etmemiz için birlikte çalışmaktan daha da gururluyum” dedi.
GENEL SEÇİME YÖNELİK ENDİŞELER
El-Sayed’a yakın kişiler, haftalık aleyhine yapılan harcamaların verilerini bazen panikle incelediğini, ancak bu durumu İsrail ve özellikle AIPAC konusunda daha da derinleşmeye kanalize ettiğini söyledi. AIPAC genel seçimde de yer alacağını şimdiden duyurdu. Üyeleri “Kasım ayında seçmenlerin Dr. El-Sayed’ı ve radikal anti-İsrail gündemini reddetmesini sağlamaya kararlı” ifadelerini kullandı. Birden fazla Demokrat lider, El-Sayed’ın ön seçimden, kendisine çeşitli konularda karşı çıkanları, özellikle de Lopatin gibi kendi acılarının ve endişelerinin göz ardı edildiğini hisseden insanları daha iyi dinleyerek çıkmasını umduklarını söyledi. Eski eyalet temsilcisi Mari Manoogian, ön seçim gününün bir bölümünü Birmingham’da açık hava kafesinde çalışarak geçirirken, “İyi bir lider olmak alçakgönüllü olmayı, tevazu sahibi olmayı ve iyi bir dinleyici olmayı gerektirir. Bu partiyi bir araya getirmek için birinin yapabileceği en önemli şey bu” dedi.
El-Sayed Çarşamba günü Yahudi Amerikalılara desteğini güvence altına almaya çalıştı. Çarşamba sabahı gazetecilere hitaben “Yahudi güvenliğine bağlılığımın, kendi kızlarımın güvenliğine olan bağlılığımla aynı olduğunu bilmenizi istiyorum” dedi. Ancak otelinin dışında Piker ile birlikte görünmesinin bir hata olup olmadığı sorusunu reddetti. “İnsanlar onun için çok endişeleniyor, ama Mike Rogers’ın kimlerle takıldığını düşünün, değil mi?” diyerek Trump’a atıfta bulundu. “Mike Rogers’ın ne olduğunu ve karşımızda ne olduğunu hatırlamamız önemli.” Çoğu Michigan Demokrattının en azından şimdilik üzerinde anlaşabileceği tek şey, yasama meclisinin tam kontrolünü geri kazanacak kadar birlik sağlayabilirlerse, gelecekteki ön seçimleri Ağustos’tan ilkbahara alacakları. Böylece toparlanmak için daha fazla zamanları olacak.