Borsa İstanbul’da ASELSAN Zirvede

KÜRESEL PAY PİYASALARINDA HAREKETLİ DÖNEM

ABD’de tarife konularının neden olduğu risk dalgalanmaları ve İran ile İsrail arasında yaşanan çatışmalar, küresel pay piyasalarının hareketli bir ilk yarı sona erdirmesine yol açtı. Bu süreçte artan jeopolitik gerginliklerin etkisi, global savunma ve havacılık sektöründeki şirketlerin hisse değerlerinde artışlar sağladı. Bu gelişmeler, yerel piyasalara da yansıdı. Borsa İstanbul’da, piyasa değeri en yüksek şirketler arasında bir zirve mücadelesi devam ederken, ASELSAN, yılın ilk yarısında piyasa değerini yüzde 108 artırarak birinci sırada yer aldı.

ASELSAN’IN BAŞARISI

Yerel piyasalarda, yılın ilk yarısında endeks odaklı dalgalanmalardan çok, hisse bazlı hareketler ön plana çıktı. Borsa İstanbul’da işlem gören en yüksek piyasa değerine sahip şirket ASELSAN oldu. Haziran ayı itibarıyla ASELSAN’ın piyasa değeri 687 milyar 648 milyon lira olarak kaydedilirken, yılbaşından bu yana şirketin değer kazanımı yüzde 108’e ulaştı. ASELSAN’ı, 567 milyar lira değeri ile Garanti BBVA, 398 milyar 700 milyon lira ile Enka İnşaat ve Sanayi AŞ, 391 milyar 230 milyon lira ile Türk Hava Yolları takip etti. Yıllık bazda piyasa değerlerindeki artışlarda ise ASELSAN’ı yüzde 37 artışla Enka izledi; Garanti BBVA yüzde 9, Akbank yüzde 5, Türk Hava Yolları ise sadece yüzde 1 değer kazandı. Koç Holding, yılın ilk altı ayında yüzde 14, BİM yüzde 7, Ford Otosan yüzde 5, İş Bankası (C) yüzde 2 ve Tüpraş yüzde 1 değer kaybetti.

Sıralamada, ASELSAN, piyasa değerini 357 milyar lira artırarak 1. sıraya yükseldi. Garanti BBVA’nın piyasa değerinde ise 44,5 milyar lira değer artışı oldu, ancak ASELSAN’a olan birincilik konumunu devrettikten sonra ikinci sırada yer aldı. Enka, 107,1 milyar lira değer artışı ile 6 sıra yükselerek yılbaşındaki 9. sıradan, 3. sıraya ulaştı. Türk Hava Yolları 3,5 milyar lira değer kazanarak bir sıra gerileyerek 4. sıraya geçti. Koç Holding, 62,4 milyar lira piyasa değeri kaybedip 5 sıra gerileyerek 5. sıraya düştü. Akbank 17,4 milyar lira artışla 6. sıradan 7. sıraya geriledi. İş Bankası (C), 5,8 milyar lira düşüşle 3 sıra kaybederek 4’üncülükten 7. sıraya indi. Ford Otosan, 15,6 milyar lira kaybıyla bir sıra düşerek 8. sırada yer aldı, BİM ise 24,1 milyar lira değer kaybıyla 9. oldu. Tüpraş ise 3,7 milyar lira azalışla 10. sıradaki konumunu korudu.

PİYASA DEĞERLERİ VE SEKTÖREL DAĞILIM

Yılın ilk 6 ayında en yüksek piyasa değerine sahip 10 şirkette toplam değer 4 trilyon 22 milyar 501 milyon lira olarak kaydedildi. Bu şirketler, yıl başından bu yana yüzde 12 değer kazanarak toplamda 418 milyar liralık artış elde etti. Şirketlerin sektörel dağılımına bakıldığında, listeye giren 10 şirketten 3’ü bankacılık sektöründen yer aldı. Ayrıca, savunma sanayi, havayolu taşımacılığı, inşaat, perakende satış, enerji, otomotiv ve holding alanında 1’er şirket de listede bulundu. Geçen yılın aynı dönemine göre incelendiğinde ise listede bulunan Yapı ve Kredi Bankası, yerini Enka’ya devretti.

İLK 10 EN YÜKSEK PİYASA DEĞERİ

Haziran ayı sonu itibarıyla, piyasa değeri en yüksek şirketler ve bu şirketlerin bir yıl ve altı ay öncesine göre piyasa değerlerindeki yüzde değişim oranları şöyle sıralandı:

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Mehmet Akif Ersoy Yeni Avukatıyla Savunma Sürecine Geçti

Mehmet Akif Ersoy, savunma avukatlarıyla yollarını ayırarak yeni süreci için Ankara Barosu’ndan Avukat Hüseyin Kaya’yla anlaşma sağladı. Kaya, önceki dönemde Dilan - Engin Polat çiftinin avukatlığını yapmıştı.

TV+ Platformundan Jasmine Dizisine Yayın Durdurma Kararı

TV+ platformu, HBO Max ile yaptığı ortak lisans anlaşması çerçevesinde Jasmine dizisini yayından kaldırma kararı aldı.

Edirne İpsala’daki Çiftlikteki Yangında Büyük Hasar

Edirne'deki bir çiftlikte meydana gelen yangında, bir ev, iki biçerdöver, iki otomobil, iki traktör römorku ve çeşitli tarım aletleri zarar gördü.

Morgan Stanley Altın Fiyatlarını 2026 İçin Öngördü

Morgan Stanley, merkez bankalarının ve ETF'lerin alım azaltımlarının altın fiyatlarını 2026'da etkileyerek yükselişin yavaşlayacağını tahmin etti. Faiz indirimleri ve zayıf dolar ise destek sağlayacak.

Hakan Fidan, Tom Barrack ile Ankara’da Görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack ile bir araya geldi ve görüşmede önemli konular ele alındı.