BAŞARIYA ULAŞABİLDİK Mİ?
Belki de bir başarıya ulaşmışızdır. Bizim neslimizden farklı olarak iyiyi kötüden ayırabilen ve bu kötülüğe karşı tedbir alacak yeni bir nesil yetiştirebilmişizdir. Bu inanca tutunmanın dışında ise bir çıkış yolu göremiyorum. Gelişen teknoloji, kayıtlar ve dinlemeler, daha önce tanık olmadığımız korkunç suçların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bir suç olayı bitmeden diğeri başlıyor. Adeta toplumsal bir şok yaşıyoruz ve üzerimizde büyüyen bir travma durumu var.
AHLAK ANLAYIŞI VE TOPLUMSAL SORUMLULUK
Doğan Cüceloğlu, çok sevdiğim rahmetli hocamdı. Dünyada bütün mensupları iyi olan bir ırk, din, kimlik veya meslek yok. “Ahlaklı olmayı kimden öğrendin?” diye sorulduğunda, Mevlana’nın “Ahlaksızdan” cevabını verdiğini unutmayalım. “Onun yaptığı şeyin tam tersini yaptım” demişti. O ahlaksızlığı, tabulaştırmadan, neye mal olacağını düşünmeden konuşmak ve bunu dile getirmek önemlidir. Kendim de uzun yıllardır bu konuda mücadele ediyorum, dikkat çekmeye çalışıyorum.
Gıda sektöründe çocuk çikolatalarına sildenafil koyanlar gibi birçok olumsuz durum var. “Yulaf bu!” diyerek aslında hayvan yemi olan kalitesiz bir buğday ezmesini yüksek fiyata satan gıda mühendisleri bile mevcut. Ürünleri tamamen sahte olan bazı sözde gıda denetçileri var. Zeytinyağına %80 oranında pamuk yağını katarak bunu girişimci köylü kadın kimliğiyle satanlar da dikkat çekiyor. Hep bu konuları dile getirdim, keşke herkes kendi sektöründeki kirliliği açıklayabilse.
ŞEYTANİ ŞEBEKELERİN ORTAYA ÇIKMASI
Şimdi yirmiye yakın hastanede, yüzlerce sağlık personelinin içinde yer aldığı bir şebeke ile karşı karşıyayız. Üç kuruş kazanmak için minik bebeklerin canlarını hiçe sayan kayıtlara hepimiz tanık oluyoruz. Belki de binlercesinin ilk anları böyle travmalarla başlıyor ve bu durumu ebeveynleri daha da kötü bir şekilde yaşıyor. Suçlular kendi aralarında “150.000 kopardım aileden, bu gece eğlenelim” gibi ifadelerle şaka yapıyor. İnsan dehşete düşüyor, bu durum kanı donduruyor. Haftaya tağşiş listesi hakkında tekrar yazacağım, bu konu çok merak ediliyor. Ancak bu hafta zihnimi korumaya çalışmam gerekiyor ve sanırım hepimiz için durum aynıdır.