Canan Karatay’dan açıklama: Kurtlu elma yiyin!

Televizyonlarda ve yazılı basında görmeye alışık olduğumuz İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kurtlu elma yenmesi konusunda halka mesaj verdi.

Canan Karatay, "Organik üretilmeyen hiçbir meyveyi yemeyeceksiniz. Anamur muzu yiyin, kurtlu elma, kurtlu meyve yiyin. Kurtlar ilaçlı hiçbir şeye dokunmazlar" dedi.

Burdur’un Bucak ilçesinde Ayşe Sak Ortaokulu’nda ’AB Erasmus +K219 Sağlıklı Yaşam Mutlu Yaşamdır’ proje kapsamında söyleşiye katılan Prof. Dr. Canan Karatay, öğrencilere sağlık beslenme konusunda bilgiler verdi.

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Ayşe Sak Ortaokulu’nda, öğrenci ve velilere sağlık yaşam konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Canan Karatay, insan yaşamının ve sağlığının bağırsaklarda olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karatay, "Geleceğimiz bağırsaklarda başlar, bağırsakları sağlıklı tutuğumuz sürece hastalanmayız. Bağırsaklarımız ağzımızdan başlayarak tüm vücudumuzu kaplayarak bir futbol sahası genişliğindedir. Bağırsaklarımızda üç trilyona yakın mikrop, virüs ve bakteri var. Bu virüs ve bakterilerden dost ve düşman olanlar var. Dost olan bakterileri çoğaltır, düşman olanlardan kurtulursak hastalanmayız" dedi.

Rafine olmuş, işlem görmüş tuz, şeker ve unun ağızdan girmesiyle dost bakterilerin öldüğünü, bağırsaklardaki kötü bakteri, virüs ve mikropların arttığını vurgulayan Canan Karatay, "Her türlü şeker ve tatlı zehirdir. Bir de mısır şurubu şekeri var. Beyaz şekerden 7 kat daha zehirlidir. Bu şekerler karaciğeri yağlandırıyor. Her türlü hastalıkların önünü açıyor" dedi.

’SOFRA TUZU İNSAN VÜCUDU İÇİN ÜRETİLMEMİŞTİR’

İnsanın beslenmesinde en etkili maddelerden biriside tuz olduğunu söyleyen Canan Karatay, "Rafine tuzunu kesinlikle yemeyiniz. Rafine tuzları insanın yenmesi için yapılmamıştır. Makine ve temizlik ürünlerinin üretimi için kullanılır. Endüstride kullanılmaktadır. Eğer tuz yiyeceksiniz hiçbir zararı olmayan kaya tuzu yiyiniz. Rafine edilmiş kimyasal eklenmiş rafine tuzu tüketmeyin" dedi.

TIP İLERLEMİYOR, TEKNOLOJİ İLERLİYOR

Sağlıklı beslenme konusunda da örnekler veren Canan Karatay, "İmkanınız var ise doğal tereyağı yiyin, kırmızı eti yağı ile birlikte tüketin, yağsız yerseniz vücuda hiçbir faydası olmaz. Mevsiminde doğal olan sebzeleri yiyeceğiz, lüzumsuz ilaç kullanmayın. Organik üretilmeyen hiçbir meyveyi yemeyeceksiniz. Anamur muzu yiyin, kurtlu elma, kurtlu meyve yiyin. Kurtlar ilaçlı hiçbir şeye dokunmazlar. En sağlıklı meyve ilaçlanmadığı zaman zeytindir, en iyi meyve suyu da zeytin yağıdır. Her ün bol bol zeytinyağı içebilirsiniz. Ekmek yerine günde 5-10 tane haşlanmış köy yumurtası yiyin" diye konuştu.

Prof. Dr. Karatay, fındık, fıstık, cevizin kan yaptığını büyümeye de çok faydalı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Canan Karatay, sunumunun ardından öğrencilerin ve velilerin sorularını da cevaplandırdı.

TRT

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Girne Feribotunda İki Cansız Bedene Daha Ulaşıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) Mersin'e doğru hareket eden "Filo Jet" isimli feribotun alabora olması sonucu batık çevresinde yapılan arama çalışmalarında iki naaşa ulaşıldı. Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, batığın yaklaşık bin metre uzağında ve 570 metre derinlikte gerçekleştirilen dip arama çalışmalarında iki cansız bedenin bulunduğu belirtildi.

Çekmeköy’deki İETT Kazasında Şoföre 30 Yıl Hapis

İstanbul Çekmeköy'de meydana gelen ölümlü İETT kazasında, otobüs şoförü Hüseyin Gezer, 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kaza, 15 Ekim 2025 tarihinde saat 14.25 sıralarında Mehmet Akif Mahallesi, Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi'nde gerçekleşti.

Nuh’un Gemisi’nde 18 Metre Derinlikte Sondaj Yapıldı

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Nuh'un Gemisi'ne yönelik araştırmalar devam ediyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi bünyesindeki Durupınar Formasyonu Araştırma Projesi Başkan Yardımcısı Andrew Jones, bu yıl yapılan radar taramaları ve sondaj çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Deniz Göktaş, Hakim Karşısında Hesap Verecek

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya platformlarında yayınladığı videolar nedeniyle Deniz Göktaş hakkında soruşturma başlattı. Göktaş, "Cumhurbaşkanına hakaret", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "suçu övme" suçlarından 2 yıl 7 aydan 12 yıla kadar hapis cezası talebiyle tutuklandı.

Antigua & Barbuda, Anguilla’yı 9 Kişiyle Mağlup Etti

Antigua & Barbuda ile Anguilla arasında oynanan CONCACAF Uluslar Ligi maçı, 5-0'lık skorun yanı sıra ilginç olaylara sahne oldu. Antigua & Barbuda, maç boyunca üstün bir oyun sergileyerek golleri Christopher Douglas (2), Dion Pereira, D'Andre Bishop ve Kayonte George ile buldu.