TRUMP’IN YENİ GÜMRÜK POLİTİKASI
ABD Başkanı Donald Trump, 3 Mart 2025’te yaptığı açıklamada, Çin’den gelen ürünlere uygulanan gümrük vergisinin %10’dan %20’ye çıkarıldığını belirtti. Bu kararın arkasındaki sebep, Çin’in fentanil ile mücadelede yetersiz kalması olarak gösteriliyor. Trump’ın bu hamlesi, ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimini yeniden artırırken, Pekin’in tepkisi de hızlı oldu. Ticaret Bakanlığı, ABD’den ithal edilen birçok ürüne ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Yeni tarifeler, 10 Mart 2025’te yürürlüğe girecek ve küresel ticarette önemli yankılar yaratacak.
ÇİN’DEN YENİ MISILLEME: EK GÜMRÜK VERGİLERİ
Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’den ithal edilen tarım ve gıda ürünleri için yeni gümrük vergileri açıkladı. Uygulanacak ek vergi listesi şöyle: Tavuk, buğday ve mısır gibi ürünlere %15 ek vergi uygulanırken, sorgum, soya fasulyesi, domuz eti, sığır eti, deniz ürünleri, meyve, sebze ve süt ürünlerine %10 ek vergi geleceği belirtildi. Bu ürünler, ABD’nin tarım sektörü için kritik öneme sahip ve Çin, bu stratejik adımla ABD ekonomisine doğrudan etki etmeyi planlıyor. Çin’in bu misillemesi, özellikle Amerikan çiftçilerini ve ihracatçılarını zor durumda bırakabilir.
TARIM VE ET SEKTÖRÜ RİSK ALTINDA
Çin’in uygulayacağı ek vergiler, ABD tarım ve hayvancılık sektöründe kritik bir etkiye sahip. Soya fasulyesi, ABD’nin en fazla sattığı tarım ürünlerinden biri ve %10’luk ek vergi, fiyatlar üzerinde değişikliklere yol açabilir. Kırmızı et ve tavuk ise Çin’in protein ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. %15 ek vergi, bu ürünlerin maliyetini artıracak ve bunun sonucunda Çinli ithalatçılar alternatif pazarlar arayışına girebilir. ABD için kritik olan Çin pazarı üzerindeki bu baskı, küresel tedarik zincirlerinde dalgalanmalara neden olabilir.
YENİ TİCARET SAVAŞININ EKONOMİK ETKİLERİ
Karşılıklı uygulanan gümrük vergileri, ABD-Çin ticaret savaşını yeni bir aşamaya taşıyor. ABD’nin %20’lik tarife uygulaması, Çin’in elektronik, tekstil ve otomotiv sektörlerini hedef alıyor. Öte yandan, Çin’in %15’lik misillemesi, ABD’nin tarım ihracatını zorlayacak. Bu durumun küresel emtia fiyatları üzerinde artışa, enflasyon baskılarına ve tedarik zincirinde aksamalara sebep olabileceği öngörülüyor. Çin’in ABD’den ithalatı azaltarak Güney Amerika pazarlarına yönelmesi, uzun vadede Amerikalı çiftçilerin pazar payını kaybetmesine neden olabilir. Restleşmenin sonuçları ise hangi tarafın kazanacağı konusunda soru işaretleriyle dolu.