Adana’da çevre kirliliği ve iklim değişikliği nedeniyle cırcır böceklerinin sayısı hızla arttı. Yaklaşık 100 desibel seviyesinde ses çıkaran bu böcekler, vatandaşların rahatsız olmasına yol açıyor. Uzmanlar, artışın iklim koşulları ve kentleşmeden kaynaklandığını belirtiyor.
CIRCIR BÖCEKLERİNE RAĞMEN RAHAT YAZ AKŞAMLARI İSTENİYOR
Vatandaş Erol Ongun, akşamları balkonlarda oturamadıklarını dile getirerek, “Cırcır böceklerinin sesinden rahatsız oluyoruz. Uçuyor, geliyor ve korkutuyor. Rahatsızlığımız var” dedi. Ongun, belediyenin bu konuda bir çalışma yapması gerektiğini vurguladı. “Her vatandaş gibi rahat bir akşam geçirmek istiyoruz. Şimdiye kadar belediyeden hiç destek görmedik” ifadelerini kullandı.
YÜKSEK KATLARDA BİLE DUYULUYOR
Adana’da yaşayan Sevim Kaya, “Yüksek katlarda bile sesi hissediyoruz. Çalışma yapıldığını zannetmiyorum ama yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Hatice Yılmaz ise cırcır böcekleriyle en çok balkonlarda karşılaştıklarını belirtti. Yılmaz, “Mahallemizde biraz bakım ve temizlik istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi gerekli önlemleri almalı” dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Rifat Ulusoy, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. “Ağustos böceklerinin seslerini dinledik. Cırcır böceklerinin sesleri de bunlara eklendi” diyen Ulusoy, cırcır böceklerinin seslerinin son dönemde daha yoğun şekilde duyulmaya başlandığını aktardı. Kentleşmeyle birlikte oluşan boş araziler ve bakımsız parkların bu böcekler için uygun yaşam alanları oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca doğal düşmanların azalmasının ve şehir ışıklarının bu böcekleri yerleşim alanlarına yönlendirmesinin, insanların sesleri daha fazla duymasına neden olduğunu belirtti.