Citi’den TCMB’nin Faiz Kararı Analizi

TÜRKİYE MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ ANALİZİ

Citigroup ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz indirimi hamlesi üzerine hazırladıkları raporda, 2025 yıl sonu politika faizi tahminlerini %30 olarak belirtiyor. Ekonomistler İlker Domaç ve Gültekin Işıklar, TCMB’nin faiz indirim kararının yanı sıra açıklanan para politikası metninin de oldukça gevşek bir eğilim gösterdiğini ifade ediyor.

Raporda, hanehalkı ve reel sektörün enflasyon beklentilerinin yüksek seyretmeye devam ettiği vurgulanıyor. Geçtiğimiz yıl enflasyonla mücadelede beklenenin altında bir ilerleme kaydedildiği ve bu durumun politika yapıcıları daha zor bir sürece soktuğu belirtiliyor. Citi, yıl sonu itibarıyla enflasyonun %28 seviyesine gerileyeceğini öngörse de ekonomik perspektifte temkinli kalmaya devam ediyor.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ İNDİRİMİ

TCMB, Mart ayı toplantısında bir haftalık repo faizini 250 baz puan düşürerek %42,50 seviyesine çekti. Karar metninde, enflasyon görünümüne odaklı ve ihtiyatlı yaklaşımın devam edeceği bilgisi yer alıyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

TCMB, Parolapara’nın Faaliyet İznini İptal Etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Parolapara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ'ye verilen elektronik para kuruluşu faaliyet iznini iptal etti. Bu karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yapay Zeka Kendi Halefini Tasarlayabilir

Anthropic şirketi kurucu ortağı Jack Clark ve enstitü lideri Marina Favaro'nun kaleme aldığı blog yazısı yayımlandı. Yazıda yapay zeka geliştirme sürecinin insanlardan sistemlere devredildiği belirtildi.

Bitcoin 60 Bin Doların Altına Geriledi

Bitcoin, TSİ akşam saatlerinde yaklaşık yüzde 6 değer kaybetti. Kripto para 59 bin 770 dolara kadar düştü.

Savcıların Şifresiyle FETÖ Dosyalarını Kapatan Sanıklara Ceza

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi, UYAP sistemine girerek soruşturma dosyalarını kapatan zabıt katibi Ahmet Yılmaz'ın da arasında olduğu 15 sanık hakkında kararını açıkladı. Mahkeme başkanı, önceki celsede mütalaaya karşı savunmaların alındığını hatırlattı.

Güzelbahçe Belediyesi CHP’de Kaldı

Güzelbahçe Belediye Meclisi, tutuklanan Belediye Başkanı Mustafa Günay'ın görevden uzaklaştırılmasının ardından başkanvekilliğine CHP'li Meclis Üyesi Ayşe Akın'ı seçti. Toplantı, Atatürk Kültür Merkezi'nde olağanüstü gündemle yapıldı.