Çoban aranıyor: 150 bin kişiye iş imkanı!

Son dönemde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların en büyük sorunlarından biri olan çoban bulma sıkıntısı devam ediyor. Hayvan yetiştiricileri, artan ihtiyacı karşılamak için mültecilerin de çoban olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, sektörün acil olarak 150 bin çobana ihtiyaç duyduğunu vurguluyor.

<ÇELİK: "YERLİ ÇOBANLAR DESTEKLENMELİ">

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye’de çoban açığının yanı sıra yerli çobanların desteklenmesi gerektiğini belirtiyor. Çelik, “Sürü yöneticiliği” mesleğinin sevdirilmesi ve özendirilmesine yönelik adımlar atılması gerektiğini söylüyor. Ayrıca, çobanların sosyal güvencelerinin sağlanması ve desteklerin 12 aya yayılması gerektiğine de dikkat çekiyor.

Çoban sıkıntısının giderilmesi için hükümetin Afganistan ve Türk Cumhuriyetleri ile yabancı çoban istihdamı konusunda görüşmeler yaptığı belirtiliyor. TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, yabancı çobanların istihdam edilmesinde yasal düzenlemelere ve diğer ülkelerle iş birliği protokollerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu sayede sektördeki güvenlik ve kayıt sorunlarının da önüne geçilebileceği belirtiliyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

TCMB, Parolapara’nın Faaliyet İznini İptal Etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Parolapara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ'ye verilen elektronik para kuruluşu faaliyet iznini iptal etti. Bu karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yapay Zeka Kendi Halefini Tasarlayabilir

Anthropic şirketi kurucu ortağı Jack Clark ve enstitü lideri Marina Favaro'nun kaleme aldığı blog yazısı yayımlandı. Yazıda yapay zeka geliştirme sürecinin insanlardan sistemlere devredildiği belirtildi.

Bitcoin 60 Bin Doların Altına Geriledi

Bitcoin, TSİ akşam saatlerinde yaklaşık yüzde 6 değer kaybetti. Kripto para 59 bin 770 dolara kadar düştü.

Savcıların Şifresiyle FETÖ Dosyalarını Kapatan Sanıklara Ceza

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi, UYAP sistemine girerek soruşturma dosyalarını kapatan zabıt katibi Ahmet Yılmaz'ın da arasında olduğu 15 sanık hakkında kararını açıkladı. Mahkeme başkanı, önceki celsede mütalaaya karşı savunmaların alındığını hatırlattı.

Güzelbahçe Belediyesi CHP’de Kaldı

Güzelbahçe Belediye Meclisi, tutuklanan Belediye Başkanı Mustafa Günay'ın görevden uzaklaştırılmasının ardından başkanvekilliğine CHP'li Meclis Üyesi Ayşe Akın'ı seçti. Toplantı, Atatürk Kültür Merkezi'nde olağanüstü gündemle yapıldı.