DAVA SÜRECİ VE GECİKEN HUKUKİ KARAR
Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Hücetti Mahallesi’nde, 26 bin 500 metrekare büyüklüğündeki tarım arazisinin Maliye Hazinesi lehine tespit edilmesinin ardından Kikizade ailesi, arazinin tespitinin iptali için 25 Ocak 1962’de Diyarbakır Kadastro Mahkemesi’nde dava açtı. Dava süreci boyunca birçok hakim, savcı ve bilirkişi değişikliği gerçekleşti ve defalarca keşif yapıldı.
SONUÇLAR VE MİRAS PAYLAŞIMI
63 yıl süren dava, 27 Haziran 2025 tarihinde sonuçlandı. Dava açıldığında hayatta olan bazı mirasçılar hayatını kaybederken, bazı torunlar ve torun çocukları da taraf haline geldi. Geçen süre zarfında aile dışında iki kişi arazinin üzerinde hak talep etti. Duruşmada mahkeme, arazinin 7 bin 11 metrekarelik kısmının Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldığını belirtti ve bu kısmın paftada o şekilde gösterilmesini kararlaştırdı.
AİLE ÜYELERİ ARASINDA PAYLAŞIM
Mahkeme, kalan 19 bin 489 metrekarelik arazinin, aile bireyi Abdulkadir Kikizade’nin 17 mirasçısı arasında paylaşılmasına karar verdi. 64 paya bölünen arazinin 16 payı eşi Sabiha Kikizade’ye verildi. Diğer mirasçılar olan 16 çocuk ve torun ise 3’er pay aldı. Ayrıca, arazide hak iddia eden iki kişi, hak sahibi olmadıkları için dava dışı bırakıldı.