Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, uluslararası bazı çevrelerde ortaya çıkan iddiaların, Türkiye’ye yönelik kasten yürütülen bir dezenformasyon kampanyasının bir parçası olduğunu duyurdu.
TÜRKİYE HOŞGÖRÜ VE BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜNÜN MİRASÇISIDIR
Açıklamada, Türkiye’nin yüzyıllardır farklı din, kültür ve inanç mensuplarını barış içinde barındırdığı, hoşgörü ve karşılıklı saygının kökleştiği bir medeniyetin temsilcisi olduğu ifade edildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin din ve vicdan özgürlüğünü Anayasa ile güvence altına aldığı, bu nedenle hiçbir vatandaşın inancı veya ibadet biçimi dolayısıyla ayrımcılığa uğramadığı belirtildi.
CAMİLER KİLİSELER VE SİNAGOGLAR BU TOPRAKLARDA YAN YANA
DMM tarafından yapılan açıklamada, tarih boyunca cami, kilise ve sinagogların bir arada bulunduğu, Müslüman, Hristiyan ve Musevi vatandaşların ortak yaşam kültürü geliştirdiği ifade edildi. Türkiye’nin bu tarihi mirası korumaya ve yaşatmaya devam ettiğine vurgu yapıldı.
İBADETHANELER KORUNUYOR, RESTORE EDİLİYOR
Farklı inanç gruplarına ait ibadethanelerin korunması, restore edilmesi ve yeniden faaliyete geçmesi adına önemli adımların atıldığı ifade edildi. Hristiyan cemaatlere ait çok sayıda kilise ve manastırın restore edilerek ibadete açıldığı hatırlatıldı; cemaat vakıflarının mülkiyet haklarının korunmakta olduğu ve hukuki süreçlerin şeffaf bir şekilde yürütüldüğü belirtildi.
İDARİ İŞLEMLER DINİ KİMLİĞE GÖRE DEĞİL MEVZUATA GÖR
Açıklamada, Türkiye’nin uluslararası normlar gereği yabancı uyruklular hakkında vize ihlali, kamu düzenine aykırılık veya yasal izin eksikliği gibi sebeplerle idari kararlar alabileceği belirtilmiş; ancak bu kararların asla dini kimlik temelinde oluşturulmadığı vurgulandı. Türkiye’nin din özgürlüğüne, çoğulculuğa ve toplumsal barışa yönelik güçlü devlet geleneğini hedef alan dezenformasyon girişimlerinin başarılı olamayacağı kaydedildi. DMM, Türkiye’nin hoşgörü mirasını kararlılıkla yaşatmaya devam edeceğini ve farklı inançların barış içinde bir arada olduğu örnek bir ülke olma çabasını sürdüreceğini ifade etti.