MEZARIN TAHRİP EDİLMESİ VE SORUŞTURMA SÜRECİ
İstanbul’un Kadıköy ilçesinde, 24 Ocak 2025’te pazarda meydana gelen bıçaklı saldırıda yaşamını yitiren 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi’nin Bakırköy Osmaniye Mezarlığı’ndaki mezarı, cinayet davasının ilk duruşması öncesinde tahrip edildi. Olay bilgisinin ardından fail Duran A. (67), Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı. Savcılık, “ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme” suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talep eden iddianameyi hazırladı. Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ettikten sonra Duran A., önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak. Zanlının savcılıktaki savunması ise kamuoyunda büyük bir tepki yarattı.
OLAYIN DETAYLARI
Mattia Ahmet Minguzzi’nin mezarı, 10 Nisan 2025 sabahı, cinayet davasının ilk duruşmasının yapıldığı gün tahrip edildi. Mezara ait çitler kırıldı, çiçekler koparıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili olarak Türk Ceza Kanunu’nun 153/1 maddesi uyarınca “mezarlıklara zarar verme” suçundan resen soruşturma başlattı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği ekipleri, titiz çalışmaları sonucunda şüpheli Duran A.’yı 14 Nisan 2025’te gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Bakırköy Adliyesi’ne sevk edilen Duran A., savcılık sorgusu sonrası Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından “ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme” suçundan tutuklandı.
DURAN A.’NIN İFADELERİ
Duran A., Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki ifadesinde, olayı kimsenin etkisi olmadan ve para almadan gerçekleştirdiğini savundu. 67 yaşındaki zanlı, evsiz olduğunu, Nurettin Bayraktar Köprüsü altında yaşadığını ve geçimini içecek kutusu toplayarak ve hurdacılık yaparak sağladığını belirtti. Duran A., olay günü gece saatlerinde mezarlığa kutu toplamak için girdiğini ve bu süreçte mezarın çitlerine takılıp düştüğünü, bu nedenle sinirlenerek çitleri kırdığını ileri sürdü. “Düşünce sinirlendim, vurdum kırdım” diyerek de skandal bir ifade kullandı. Bu çelişkili savunmalar, toplumda büyük bir tepki gördü.
İDDİANAME VE HAPİS CEZASI TALEBİ
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı tamamlayarak Duran A. hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, Duran A.’nın Türk Ceza Kanunu’nun 153/1 maddesi uyarınca “ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme” suçunu işlediği belirtilerek, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilmesi talep edildi. İddianame, Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Duran A., önümüzdeki günlerde hakim önüne çıkacak ve mahkeme, şüphelinin savunmasını ve delilleri değerlendirerek karar verecek.
then "Add to Home Screen"