İSTANBUL MERKEZLİ E-İMZA ÇETESİ SORUŞTURMASI
İstanbul merkezli e-imza çetesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, örgütün yapısıyla ilgili dikkat çekici bilgiler paylaşılıyor. Türkiye’yi etkileyen bu skandalda çete üyelerinin, gerçek kimliklerini gizlemek için “Alex”, “Pablo”, “Fuat Tanış” ve “Şef” gibi kod adlarıyla iletişim kurdukları tespit edildi.
DİPLOMA TALEPLERİ VE ÖDEME DETAYLARI
İddianamede, “Ziya Hoca” olarak bilinen Ziya Kadiroğlu’nun “Pablo” kod adlı kişiyle WhatsApp aracılığıyla diploma taleplerini ilettiği bilgisi yer alıyor. Bu talepler doğrultusunda, halk eğitim merkezleri üzerinden online başvurular yapıldığı ve her işlem için 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ödeme alındığı belirtildi. Ödemelerin genelde Kadiroğlu’nun eski eşi Nurgül Yalçın’a ait bir banka hesabına yatırıldığı ifade edildi. Kadiroğlu savcılığa verdiği ifadesinde, sahte diploma ve belgeler için belge başına 50.000 TL talep edildiğini, belgelerin teslim edilmesi sonrasında gizlilik uyarısı yapıldığını aktardı.
“Şef” kod adlı üyenin Makedonya’da eğitim danışmanlığı yaptığı ve bu kişiden belge başına 15.000 TL ile 20.000 TL arasında bir ödeme alındığı ifade ediliyor. İddianamede “Miço” lakaplı kişinin gerçek adının Mıhyeddin Yakışır olduğu ve kendisinden borç para istendiği bilgisi yer alıyor. Ayrıca, “Fuat Tanış”a gönderilen belgeler karşılığında 50.000 TL talep edildiği, “Marduk” kod adlı kişinin ise Gökay Celal Gülen olduğu da belirtiliyor.
SAHTE E-İMZALARLA YAPILAN İŞLEMLER
Soruşturmada, çete üyelerinin Gazi Üniversitesi ile Milli Eğitim Bakanlığı sistemlerine sahte e-imzalarla erişim sağladığı, başarısız adayların sınav sonuçlarını değiştirdikleri ve sahte belgeler karşılığında 400.000 TL’ye kadar para talep ettikleri ortaya çıkıyor.