KURAKLIK SU KAYNAKLARINI ETKİLİYOR
Kentte yaşanan kuraklık, su kaynaklarını olumsuz etkiliyor. Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Şerbettar köyündeki hayvanların sulanması amacıyla yapılan göletin su seviyesi, yeterli yağışların olmaması ile yaz aylarındaki mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle haziran ayından itibaren düşüş gösteriyor.
GOLET SUYU TAMAMEN BİTTİ
Kısa süreli sağanak yağışların gölete fayda sağlamaması ve besleyen su kaynaklarının da kuruması nedeniyle göletin suyu tamamen çekildi. Bu kuruma sonucunda göletin tabanında derin çatlaklar oluştu. Besiciler, hayvanlarını farklı su kaynaklarından sulamaya çalışıyor.
Şerbettar Köyü Muhtarı Cengiz Sümek, gazetecilere yaptığı açıklamada, ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya olduklarını belirtti. Kuraklık nedeniyle göletin kuruduğunu ifade eden Sümek, bu durumun tarımsal ve hayvansal üretim üzerinde olumsuz etkiler yarattığını dile getirdi. “Hayvanlar bu yıl göletten su içmediler. Vatandaşlar hayvanları meraya salamıyor. Hayvanlar içeri kapanınca maliyetler iki katını geçti. Her taraf kuru, şu anda 1 gram su yok merada.” dedi. Muhtar, alternatif olarak meraya yeni bir su kuyusu açılması talebinde bulundu.
GEÇMİŞTE BÖYLE BİR DURUM YAŞANMADI
Üretici Ozan Yavuz ise göletin daha önce hiç kurumadığını belirtti. “Toprak çatlamış durumda. Geçen yıllarda gölette balık avlarken bu yıl tabanında yürüdük.” diyen Yavuz, yağışların yaşanmamasından ötürü su kaynaklarının bittiğini vurguladı. Kuraklığın ve sıcak havaların su kaynaklarını tükettiğini söyleyen bir diğer üretici Kubilay Ordo ise durumun ciddiyetine dikkat çekti.